To Top
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ | 25 ΕΩΣ 31 ΜΑΪΟΥ 2024

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών δρώντας σταθερά ως πόλος ανάπτυξης του πολιτισμού στην Περιφέρεια μας διοργανώνει και φέτος τη συνάντηση των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων τον μήνα Μάιο με   το «Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου», δίνοντας την ευκαιρία στις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες των Δήμων του Νομού Σερρών να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ευρύ κοινό και με όλες τις απαραίτητες για την τέχνη του θεάτρου τεχνικής και οργανωτικές προϋποθέσεις και προϋποθέσεις.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 31 Μαΐου 2024 στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει έκθεση στο φουαγιέ με φωτογραφικό και ιστορικό υλικό των ομάδων που θα συμμετέχουν.
Η είσοδος θα πραγματοποιηθεί με κάρτες εισόδου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

25/05 |Ώρα: 20:00
«…ΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΩΤΟΣ!» Συρραφή κωμικών σκετς
Σκηνοθεσία: Αστέρης Πολυχρονίδης ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΕΦΗΒΩΝ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ 26/05 | Ώρα: 21:00 «ΣΤΕΡΓΙΟΥΣ ΠΑΝΤΡΕΥΙΤΕΙ» εμπνευσμένο από το παραδοσιακό τραγούδι ΤΟΥ2 ΣΤΕΡΓΙΟΣΙΟΣ Ώρα: 21:00 «ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega Σκηνοθεσία: Κική Μάλαμα ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ - Β' Διανομή 30/05 | Ώρα: 21:15 «ΕΣΩΤΕΡΙΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ » του Μάριου Ποντίκα Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρύδας ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ 31/05 | Ώρα: 21:15 «ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» του Γιώργου Κάτου Σκηνοθεσία: Ελένη Βαζάκα ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ
 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

25/05 |Ώρα: 20:00
«…ΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΩΤΟΣ!» συρραφή κωμικών σκετς Σκηνοθεσία: Αστέρης Πολυχρονίδης ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΕΦΗΒΩΝ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ

Το Στούντιο Εφήβων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ολοκληρώνει τον φετινό του κύκλο με μία παράσταση δομημένη από κωμικά μονόπρακτα και σκετς.

Η ομάδα μας έλαβε υπόψιν τη φράση «το γέλιο χαρίζει υγεία και μακροζωία» και φρόντισε να δημιουργήσει μία παράσταση που να χαρίζει άφθονο γέλιο στις θεατές που θα παρακολουθήσουν.

Το Στούντιο Εφήβων διανύει την πρώτη δεκαετία της δημιουργικής του ύπαρξης, καθιερώνοντας το βασικό θεατρικό δημιουργικό εργαστήρι για εφήβους του Δήμου Σερρών.

Θέατρο, χορός, τραγούδι, θεατρικό παιχνίδι αλλά και δυνατούς φιλικούς δεσμούς είναι κάποια από τα αντικείμενα που βιώνουν και απολαμβάνουν οι έφηβοι του θεατρικού μας εργαστηρίου.

Με μουσικοχορευτικές παραστάσεις όπως το «Grease…twisted», «Chicago», «Fame», με θεατρικές παραστάσεις όπως «Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Λόρκα και «…δια του γέλωτου» (συρραφές κωμικών μονόπρακτων και σκετς του Τσέχοφ, Βαλεντίν, κ. .α.), με την 50λεπτη ταινία «ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ» και το βιντεοκλίπ του πρωτότυπου τραγουδιού «The Corona Song», τα παιδιά του Στούντιο Εφήβων έχουν πάρει την γοητεία του θεάτρου, έχουν διδαχθεί την αξία της ομαδικότητας αλλά και της ευθύνης απέναντι στην ομάδα. και έχουν εξελίξει τις κινησιολογικές, χορευτικές και φωνητικές τους δυνατότητες.

Ως επιμορφωτής του Στούντιο Εφήβων, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που είτε ήταν παρών στις συναντήσεις του εργαστηρίου, είτε θα είναι παρών σε σκηνή για τη φετινή μας παράσταση «…δια του γέλωτου» και να τους ευχηθώ να είναι πάντα γεμάτα υγεία, θετική ενέργεια. . και δημιουργικότητα και να περάσουν ένα υπέροχο και ξεκούραστο καλοκαίρι.

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Βασιλική Πανταζή, το Δ.Σ. και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιώργο Ανδρέου για τη συνεχή στήριξη και την υποστήριξη του θεσμού αυτού, προσφέροντας δωρεάν αυτό το δημιουργικό εργαστήρι θεάτρου για τους έφηβους της πόλης των Σερρών και όχι μόνο.

Ο Επιμορφωτής του Στούντιο Εφήβων

Αστέρης Πολυχρονίδης

 

 

26/05 |Ώρα: 21:00
"ΣΤΕΡΓΙΟΥΣ ΠΑΝΤΡΕΥΙΤΕΙ" εμπνευσμένο από το παραδοσιακό τραγούδι «Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ»
Θεατρική διδασκαλία & σκηνοθεσία: Νίκος Βεργίδης
Θεατρική διασκευή: Σωτήρης Καραουλάνης

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ

Το εξελίσσεται χρονικά γύρω στα 1900 περίπου και είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό τραγούδι «Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ», που ακούγεται σε όλη την Ελλάδα, συντάχθηκε και μελοποιήθηκε στο χωριό Νέο Σούλι Σερρών με αφορμή ότι ο Στέργιος Καμπούρης του Βασιλείου δεν ήθελε να παντρευτεί το έργο της γυναίκας που του πρότειναν οι γονείς του.

Το τραγούδι «ο Στέργιος» το τραγουδούσε και οι φίλοι μας από τη Θράκη αλλάζοντας ρυθμό, λόγια και μελωδία το οποίο όμως δεν βγήκε μέσα από τα γεγονότα, όπως το τραγούδι «ο Στέργιος» που μελοποιήθηκε και συνέχισε στο Νέο Σούλι Σερρών και το οποίο βγήκε. μέσα από ιστορικά γεγονότα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, αντλήθηκαν από έντυπο υλικό, που περιλαμβάνει λεπτομερώς την ιστορία, το γενεαλογικό δέντρο, καθώς και φωτογραφικό υλικό του σπιτιού του «Στέργιου», των παιδιών του, όπως και του εγγονού του Δημητρίου που διηγήθηκε την ιστορία.

Την εποχή εκείνη επικρατούσε το καθεστώς στο χωριό να αποφασίζουν οι γονείς μεταξύ τους για τον γάμο των παιδιών τους, για αυτό τον λόγο οι νέοι και οι νέες δεν έφερναν καμία αντίρρηση στην επιλογή που έκανα οι γονείς τους. Ο Στέργιος όμως ήταν ο μοναδικός από τους νέους του χωριού που αντέδρασε όταν οι γονείς του, τον υπέδειξαν να παντρευτούν την κοπέλα που επέλεξαν αυτοί, με τα γνωστά γεγονότα.

Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί μας, με προσωπική αφοσίωση και αγάπη για το θέατρο, έχουν επενδύσει τον χρόνο τους και την ενέργεια τους για να δημιουργήσουν μαζί με τον σκηνοθέτη μας τον Νίκο Βεργίδη, αυτή την παράσταση. Η ομάδα των ταλαντούχων ερασιτεχνών μας δεν είναι μόνο αφοσιωμένη αλλά και απίστευτα δεμένη! Η σκληρή δουλειά και το ταλέντο έχουν λάμψει πραγματικά σε κάθε πρόβα, και ανυπομονούμε να μοιραστούμε το κέφι της παράστασής μας με όλους εσάς!

Η θεατρική ομάδα λειτουργεί με την υποστήριξη του Δήμου Εμμανουήλ Παππά.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Αυτή τη χρονιά δημιουργήσαμε για πέμπτη φορά θεατρική παραγωγή με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Εμμανουήλ Παππά και τη δεύτερη με τη συνεργασία του ιστορικού συλλόγου του χωριού Εμμανουήλ Παπά.

Ευχαριστώ θερμά όλους όσους βοήθησαν στην παραγωγή αυτή και ήταν πάρα πολλοί. Πρώτη αυτών η κ. Εύα Πιένκος Ματάκου, ο Κώστας Μπιλίτος με όλο το θίασο να συνεργάζεται σε μια κατ' εξοχήν ομαδική υπόθεση.

Προσεγγίσαμε με σεβασμό πολύ την ιστορική παράδοση της περιοχής ώστε να δώσουμε μια δροσερή διασκεδαστική παράσταση με τραγούδια και χορούς για να διασκεδάσουμε το κοινό.

Ευχαριστώ όλο τον θίασο και ιδιαίτερα τον επιχειρηματία Γιώργο Καδή που πρόσφερε αρκετή εργασία στην κατασκευή του σκηνικού μας αλλά και των αξεσουάρ της παράστασης.

 

29/05 | Ώρα: 21:00
«ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega
Σκηνοθεσία: Κική Μάλαμα
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ - Β' Διανομή

Λίγα λόγια για το έργο:

Το «Σκυλί του Περιβολάρη», ένα από τα πιο γνωστά έργα του De Vega−σε μετάφραση Τάκη Δραγώνα από τη διασκευή του ΖΩΡΖ ΝΕΒΕ για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (1963) με την πρωταγωνίστρια την Μαίρη Αρώνη στον ρόλο της Diana−, είναι μια παιχνιδιάρικη. κωμωδία, γεμάτη γυναικοδουλειές. Η Κόμισσα και η χήρα Diana «ερωτεύεται» τον Γραμματέα και κατώτερο της Θόδωρο, λόγω ζήλιας για τη σχέση του Θόδωρου με την ακόλουθη της Marsela, και η περιπέτεια ξεκινά… Η Diana παλεύει συνεχώς μεταξύ Έρωτα και Τιμές.

Πρόκειται για ένα κεφάτο έργο, ασταμάτητης δράσης, με συνεχείς εναλλαγές, συνθήκη που αποτέλεσε για εμάς πρόκληση, ώστε να ανταποκριθούμε στον γρήγορο λόγο, στην άμεση ατάκα, στο γοργό tempo. Πρόκειται, σε πρώτη ανάγνωση, για μια συμβατική κωμωδία, το υπο-κείμενο της οποίας είναι, ωστόσο, βαθύτατο. Ο DeVega δεν συγγράφει μόνο μια κωμωδία με δυναμική ροή, αλλά ψυχογραφεί τους χαρακτήρες του και τους εξελίσσει συνεχώς, τους φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό τους, τους αποδίδει αμφίσημη συμπεριφορά.

O DeVega καταγγέλλει την αριστοκρατία της εποχής του που προσποιείται, που λατρεύει τους «τύπους», που οφείλει να εμφανίζεται κοινωνικά ευπρεπής. Η ανάδειξη των προβληματισμών που ανακύπτουν από το κείμενο υποβοηθείται από τα σονέτα, που εντάχθηκαν σε ελεύθερη απόδοση, προκειμένου να αποδοθούν οι εσώτερες σκέψεις και η συναισθηματική κατάσταση των χαρακτήρων −ως ένα άλλο είδος μονολόγου και ενδοσκοπικού προβληματισμού− και να δικαιολογηθεί εν μέρει η δράση και οι αποφάσεις τους, οι οποίες στο πρωτότυπο κείμενο παραμένουν ασαφείς. 

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Ερασιτεχνική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών που πειραματίστηκε και δούλεψε σκληρά, ουσιαστικά, ομαδικά. Η Ερασιτεχνική Σκηνή απευθύνεται σε εργαζόμενους-ενεργούς πολίτες, που διέθεσαν τον χρόνο και τον εαυτό τους, αγνόησαν την κούραση, ανέβαλαν ή προσάρμοσαν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να είναι συστηματικά παρόντες/παρούσες στις πρόβες με συνέπεια, ζήλο, υπομονή κι αγάπη. Τους ευχαριστούμε έναν έναν προσωπικά για την άψογη συνεργασία, την ομαδική δουλειά και την εμπιστοσύνη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών.

 

30/05| Ώρα: 21:15
"ΕΣΩΤΕΡΙΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ" του Μάριου Ποντίκα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρύδας
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Το έργο:

Ο συγγραφέας Μάριος Ποντίκας έγραψε το θεατρικό έργο "Εσωτερικαί ειδήσεις" το 1980, σατιρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα και τις συνήθειες των Ελλήνων της εποχής του. Η εκ νέου ανάγνωση του έργου εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν και κατά πόσο έχουν μεταβληθεί οι συμπεριφορές και οι συνήθειες των Ελλήνων, πενήντα σχεδόν χρόνια μετά τη συγγραφή του.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα σκιαγράφησης της ελληνικής καθημερινότητας της δεκαετίας του '80 αποτελούν η δυσλειτουργική σχέση του Δημόσιου Υπαλλήλου και του πολίτη-πελάτη, οι ατελείωτες, άνευ λόγου και ουσίας, συζητήσεις περί φέτας, τηγανιτών εδεσμάτων και κρεατικών, η θαλπωρή των εμπορικών καταστημάτων ως «τόποι απόλυτης ευτυχίας», η σοβαροφάνεια σε συνδυασμό με την ψευδο - επιστημονικότητα και τη λογιοσύνη εσωτερικής κατανάλωσης, η προσκόλληση των Ελλήνων σε παρελθοντικά επιτεύγματα, η παραγωγή και παρακολούθηση χαμηλού επιπέδου τηλεοπτικών εκπομπών. Η παρατήρηση των παραπάνω καταστάσεων οδηγεί στο συμπέρασμα της στασιμότητας, καθώς, εξετάζοντάς τες πέντε δεκαετίες αργότερα, κάποιες ομοιότητες της ελληνικής κοινωνίας με το παρελθόν είναι εμφανείς.

Ιστορικό θιάσου:

Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, η δράση της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας, ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, για 4-5 χρόνια, υπό την αιγίδα του Ε.Λ.Ο.Σ. (Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Σιδηροκάστρου). Διακόπτεται για λίγα χρόνια, συνεχίζοντας το 1989,έως το 1994. Σε αυτή την περίοδο, ανεβαίνει το έργο ΄΄Οδυσσεβαχ΄΄ της Ξ Καλογεροπούλου,΄΄Ας Παίξουμε τους μεγάλους΄΄ του Α. Δελώνη,΄΄Το αφεντικό΄΄ της Λ. Ιακωβίδου,΄΄Φωνάζει ο κλέφτης΄΄ του Δ. Ψαθά και η ΄΄Πολυγαμία΄΄ του Γρ. Ξενόπουλου.

Συνεχίζεται η πορεία της ομάδας με ανανέωση, από το ξεκίνημά της, ερασιτεχνών ηθοποιών και κατάλληλα καταρτισμένου καλλιτεχνικού (ηθοποιοί-σκηνοθέτες) προσωπικού και από το 2007 ως ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Πνευματικού δήμου Σιδηροκάστρου, με σκηνοθέτη, έως σήμερα, τον Γ. Καρύδα με τα έργα ΄΄Φωνάζει ο κλέφτης΄΄ και ΄΄Ζητείται ψεύτης΄΄ του Δ. Ψαθά,΄΄Μανωλάκης ο Βομβιστής΄΄ του Αλ. Σακελλαρίου,΄΄Καραγκιόζης ο Μέγας΄΄ του Φ. Πολίτη και ΄΄Το Σώσε΄΄ του Μ. Φρέιν.

Το 2012 ανασυστήνεται ως Θεατρική Ομάδα της Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. (Αθλητική Πολιτιστική Δράση Σιντικής) και ανεβάζει τα έργα ΄΄Ο φίλος μου ο Λευτεράκης του Αλ. Σακελλάριου,΄΄Ξύπνα Βασίλη΄΄,΄΄Ο Αχόρταγος΄΄ και ΄΄Ο Εαυτούλης μου΄΄του Δ. Ψαθά, ΄΄Το Αστείον του Πράγματος΄΄ του Παν. Μέντη, ¨Συμπέθεροι απ' τα Τίρανα των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου, «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου, 'Μπαμπάδες με ρούμι', των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου, ΄΄Ο σύζυγος που την έπαθε΄΄ του Μολιέρου, ΄΄Toc Toc'' του Λοράν Μπαφί, φτάνοντας στο σημερινό ''Εσωτερικαί Πικάντικαι Ειδήσεις'', του Μάριου Ποντίκα.

 

 

31/05 | Ώρα: 21:15
«ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» του Γιώργου Κάτου
Σκηνοθεσία: Ελένη Βαζάκα ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ

Το έργο δωρίστηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Νέου Σουλίου και σύμφωνα με την επιθυμία του συγγραφέα, έγινε παράσταση από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του συλλόγου.

Το έργο:

Σ' ένα από τα Δαρνακοχώρια του Νομού Σερρών εκτυλίσσεται η ιστορία μας. Το όνομα «Οδυσσέας», σημειολογικά παραπέμπει στο ταξίδι, στην περιπέτεια, έτσι ο συγγραφέας αυτού του έργου «παίρνει» τ' όνειρο του μοναδικού Οδυσσέα μέσα σ' όλα τα Δαρνακοχώρια, να φύγει για δουλειά στη Γερμανία όπως έκαναν σχεδόν όλοι οι νέοι του χωριού. . του, με στόχο και σκοπό να γυρίσει νικητής. Νικητής με αντίπαλο την φτώχεια και τις δυσκολίες της ζωής που μάστιζαν την ελληνική ύπαιθρο τις δεκαετίες του 50' και του 60'.

Ένα θεατρικό με αναφορά στην παράδοση, στην πολιτιστική μας κληρονομιά, και με ευαισθησία στις κοινωνικές και πολιτικές και συνθήκες της εποχής. Σ ε όλα αυτά έρχεται προσθετικά και η γλώσσα του έργου. Είναι γραμμένο στην τοπική διάλεκτο τα “δαρνάκικα”.

Το “Παράπονο του Οδυσσέα” έχει σκηνές συγκινητικές, όπου ο θεατής δακρύζει ιδίως όταν ανασύρονται μνήμες από τις προσωπικές του εμπειρίες ή τα ακούσματά του. Αλλά έχει και σκηνές π γέλιου που βγαίνει από τους διαλόγους, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων του χωριού.

 

Διαβάστε περισσότερα...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

? ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
? ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών για τις καλοκαιρινές ώρες της παραγωγής «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη, θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ακρόαση με τη σκηνή της παράστασης Εύη Σαρμή.
Αναζητούμε δύο (2) και δύο (2) γυναίκες, επαγγελματίες
ηθοποιούς, με φωνητικές και χορευτικές ικανότητες.
Οι συμμετέχοντες/οι θα πρέπει να ετοιμαστούν έναν κωμικό μονόλογο, ένα τραγούδι και να φοράνε ρούχα για κίνηση/χορό.
Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 μεταξύ 17:00 – 20:00 στη σκηνή Ιουλία Σταυρίδου του Δημοτικού Θεάτρου ΑΣΤΕΡΙΑ.
Οι ενδιαφερόμενοι/οι για να κλείσουν ραντεβού μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του θεάτρου στα τηλέφωνα: 23210 54585 – 23210 54268 (ώρες γραφείου) ή στέλνοντας μήνυμα στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Οι πρόβες θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου, με πρεμιέρα στις 19 Ιουλίου και περιοδεία εντός και εκτός νομού Σερρών έως τις 31 Αυγούστου.
Διαβάστε περισσότερα...
Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ  ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» ΣΤΟ ΓΑΖΩΡΟ ΣΕΡΡΩΝ

Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» ΣΤΟ ΓΑΖΩΡΟ ΣΕΡΡΩΝ

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ  ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» ΣΤΟ ΓΑΖΩΡΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ

 Το αριστουργηματικό έργο του Σοφοκλή  «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών στο ανοιχτό θέατρο «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» στο Γάζωρο Σερρών. Το «χειροποίητο» αυτό θέατρο, κατασκευασμένο από τον κ. Ιωάννη Πισπίλη, είναι μία μικρογραφία ενός αρχαίου θεάτρου, χτισμένο μέσα στην ομορφιά της φύσης, απέναντι από το μουσείο Νερόμυλου που επίσης δημιούργησε ο κ. Πισπίλης.

Η ιδιαίτερη σκηνοθετική, κινησιολογική και μουσική ματιά της συγκεκριμένης παράστασης την έκανε αγαπητή τόσο στο Σερραϊκό θεατρόφιλο κοινό όσο και στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η παρουσίαση της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» στο ανοιχτό αυτό θέατρο, απόγευμα, με φυσικό φωτισμό και την άρτια ακουστική του θεάτρου, θα είναι μία μοναδική εμπειρία για όσους την παρακολουθήσουν.

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 | ΏΡΑ: 18:00
ΘΕΑΤΡΟ «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» | ΓΑΖΩΡΟΣ ● ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Η Πρόεδρος Βασιλική Πανταζή, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Ανδρέου και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, ευχαριστούν θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη  της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο που στέκεται πάντα αρωγός στο έργο του ΔΗ.ΠΕΘΕ. προσφέροντας την πολύπλευρη και θερμή υποστήριξή του, το Δήμαρχο Νέας Ζίχνης Παντελή Μπόζη για την  αμέριστη και πολύτιμη στήριξη του καθώς και τον Ιωάννη Α. Πισπίλη για την αφιλοκερδή παραχώρηση του ανοιχτού θεάτρου «Νερόμυλος» στο Γάζωρο Σερρών.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή είναι αναμφισβήτητα μία από τις τελειότερες τραγωδίες που έχουν διασωθεί. Το μεγαλείο της ομώνυμης ηρωίδας που αρνήθηκε να υποκύψει στον ανθρώπινο νόμο και ν' αθετήσει το Θείο, η τραγική σύγκρουση που μοιραία ακολουθεί μεταξύ των δύο αυτών αξιών, η αποφασιστικότητα και η προσήλωση των κεντρικών ηρώων στις αρχές τους, τα δημοκρατικά και υψηλά ιδεώδη της εποχής εκείνης, η άρτια ηθογραφία, η δραματική ένταση, η αριστοτεχνική ανέλιξη της πλοκής, το λυρικό στοιχείο καθώς και οι φιλοσοφικές προεκτάσεις του έργου, προσδίδουν στην τραγωδία αυτή μια ξεχωριστή «αίγλη».

Τα διαλογικά μέρη και οι μονόλογοι του έργου από δίδονται σε μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Τα χορικά και η έξοδος (κομμός Κρέοντα) αποδίδονται στο πρωτότυπο κείμενο του Σοφοκλή. Η πρόκληση για μένα είναι αυτή η ΣΥΝΎΠΑΡΞΗ μέσα σε μια παράσταση των δύο εκφάνσεων της ίδιας γλώσσας με διάφορα 2.500 ετών. Το ευχάριστο είναι ότι έπειτα από λίγες πρόβες χωρίς να το καταλάβουμε λειτουργούσαμε σαν να ήταν μια γλώσσα. Σαν να βρεθήκαμε μέσα σ' ένα ιδιότυπο και γοητευτικό εκκρεμές όπου τα δύο ακραία σημεία του ήταν τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά. Για το μέρος των Αρχαίων οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν.

Οδηγός μας σ' αυτή την προσπάθεια είναι μια ιστορική παράσταση- "πρότυπο" που δημιούργησε το 1986 ο Σπύρος Βραχωρίτης με την Θεατρική Λέσχη Βόλου -εξ ολοκλήρου στο πρωτότυπο κείμενο, βραβευμένη από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1992. Ήταν χτισμένη επάνω στην μελέτη του μετρικού συστήματος του έργου από τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Μιχάλη Κοπιδάκη. Στην μελέτη αυτή στηριχθήκαμε και μείς για την απόδοση των χορικών και της εξόδου..... Για την ιστορία, είχα την τύχη και την ευτυχία να συμμετέχω ως ηθοποιός σ’ εκείνη την παράσταση στους ρόλους του Αίμωνα της Ισμήνης και του Άγγελου...

Παντελής Παπαδόπουλος

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

Κινησιολογία: Αστέρης Πολυχρονίδης

Μουσική / Διδασκαλία: Νικόλας Βογιάρης

Ενδυματολόγος: Βασιλική Κουνούπη

Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος

Διαχείριση φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος

Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης

Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Πεταλωτής

Φροντιστής: Κώστας Μαρτίν

Μάσκες: Χαράλαμπος Παυλίδης

Μακιγιάζ: Φανή Παπαδοπούλου

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά)
Νικόλας Δρίγκας, Γιώργος Καρύδας, Δημήτρης Κουστολίδης, Χρήστος Ματσιαρόκος, Θανάσης Ρέστας, Χριστίνα Σωτηριάδου, Αστερόπη Χαριτίδου.

 

 

Διαβάστε περισσότερα...
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΤΟ Σ.Δ.Ε. ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΤΟ Σ.Δ.Ε. ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ Σ.Δ.Ε. ΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | ΏΡΑ: 10:00 π.μ.

Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νιγρίτας

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και του Σ.Δ.Ε Νιγρίτας με κοινό στόχο τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δράσεων που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών παρουσίασε  πέρυσι την θεατρική παράσταση «Ναι» του Γκαμπριέλ Αρού στο Σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας, παρουσία των κρατουμένων-σπουδαστών, μέρος του προσωπικού του καταστήματος και του διδακτικού του προσωπικού.          
Φέτος θα παρουσιαστεί το εμβληματικό έργο που ανέβηκε από την Κεντρική – Εφηβική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Σερρών «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών διαχρονικά είναι ανοιχτό σε δράσεις και συνέργειες με κοινωνικά χαρακτηριστικά, καθώς πρόκειται για θεσμική και καταστατική υποχρέωση του θεάτρου.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

Κινησιολογία: Αστέρης Πολυχρονίδης

Μουσική / Διδασκαλία: Νικόλας Βογιάρης

Ενδυματολόγος: Βασιλική Κουνούπη

Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος

Διαχείριση φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος

Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης

Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Πεταλωτής

Φροντιστής: Κώστας Μαρτίν

Μάσκες: Χαράλαμπος Παυλίδης

Μακιγιάζ: Φανή Παπαδοπούλου

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά)

Αίμονας & Εξάγγελος: Νικόλας Δρίγκας

Φύλακας: Γιώργος Καρύδας

Τειρεσίας: Δημήτρης Κουστολίδης

Άγγελος: Χρήστος Ματσιαρόκος

Κρέοντας: Θανάσης Ρέστας

Αντιγόνη: Χριστίνα Σωτηριάδου

Ισμήνη & Ευριδίκη: Αστέρω Χαριτίδου

Διαβάζει ο σκηνοθέτης Παντελής Παπαδόπουλος

Όλος ο θίασος είναι & ο χορός των Θηβαίων.

Διαβάστε περισσότερα...
ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega από την Ερασιτεχνική Σκηνή

ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega από την Ερασιτεχνική Σκηνή

Η Ερασιτεχνική Σκήνη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ανεβάζει σε διπλή διανομή το έργο «ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega σε σκηνοθεσία Κικής Μάλαμα.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

1 η Διανομή : Τρίτη 23 Απριλίου 2024 | Ώρα: 21.00

2 η Διανομή : Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 | Ώρα: 21.00

Κεντρική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» | Είσοδος Δωρεάν

Λόγω των περιορισμένων θέσεων η είσοδος του κοινού θα πραγματοποιηθεί με τις κάρτες εισόδου που θα διατεθεί η ημέρα της παράστασης και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο Lope F é lix deVega Carpio ( 15621635 ), Ισπανός  θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ισπανικού Χρυσού Αιώνα της Μπαρόκ Λογοτεχνίας. Για τους σύγχρονους του, θεωρείται «πρότυπο ισπανικής διάνοιας», λόγω του τεράστιου όγκου της λογοτεχνικής του παραγωγής. Ο ανατρεπτικός De Vega αρνείται τις θεατρικές συμβάσεις που ισχύουν κατά την εποχή του: προτιμά το ανατρεπτικό τέλος και την ίντριγκα, εμπνέεται από καθημερινούς χαρακτήρες, κάθε κοινωνική τάξη, εισάγει ποικίλες θεματικές και λυρικά στοιχεία που συνοδεύουν τη μουσική. Αρνείται τους κανόνες για διαχωρισμό των ειδών σε τραγωδία και κωμωδία, συνδυάζοντας τραγικό και κωμικό, σοβαρό και αστείο. Το θέατρο του αποδίδει τις καθημερινές καταστάσεις και τα «ταπεινά καμώματα» του λαού. Συγγράφει «λαϊκό» θέατρο με στόχο την πολυπληθή προσέλευση και τη διασκέδαση του κοινού. Λέγεται ότι το κοινό στις παραστάσεις του ήταν «πολυπληθές, συνωστισμένο, αδιάκριτο, ανυπόμονο και ανήσυχο».

Λίγα λόγια για το έργο:

Το «Σκυλί του Περιβολάρη», ένα από τα πιο γνωστά έργα του De Vega−σε μετάφραση Τάκη Δραγώνα από τη διασκευή του ΖΩΡΖ ΝΕΒΕ για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (1963) με την πρωταγωνίστρια την Μαίρη Αρώνη στον ρόλο της Diana−, είναι μια παιχνιδιάρικη. κωμωδία, γεμάτη γυναικοδουλειές. Η Κόμισσα και η χήρα Diana «ερωτεύεται» τον Γραμματέα και κατώτερο της Θόδωρο, λόγω ζήλιας για τη σχέση του Θόδωρου με την ακόλουθη της Marsela, και η περιπέτεια ξεκινά… Η Diana παλεύει συνεχώς μεταξύ Έρωτα και Τιμές.

Πρόκειται για ένα κεφάτο έργο, ασταμάτητης δράσης, με συνεχείς εναλλαγές, συνθήκη που αποτέλεσε για εμάς πρόκληση, ώστε να ανταποκριθούμε στον γρήγορο λόγο, στην άμεση ατάκα, στο γοργό tempo. Πρόκειται, σε πρώτη ανάγνωση, για μια συμβατική κωμωδία, το υποκείμενο της οποίας είναι, ωστόσο, βαθύτατο. Ο DeVega δεν συγγράφει μόνο μια κωμωδία με δυναμική ροή, αλλά ψυχογραφεί τους χαρακτήρες του και τους εξελίσσει συνεχώς, τους φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό τους, τους αποδίδει αμφίδρομη συμπεριφορά. O DeVega καταγγέλλει την αριστοκρατία της εποχής του που προσποιείται, που λατρεύει τους «τύπους», που οφείλει να εμφανίζεται κοινωνικά ευπρεπής. Η ανάδειξη των προβληματισμών που ανακύπτουν από το κείμενο υποβοηθείται από τα σονέτα, που εντάσσονται σε ελεύθερη απόδοση, προκειμένου να αποδοθούν οι εσώτερες σκέψεις και η συναισθηματική κατάσταση των χαρακτήρων −ως ένα άλλο είδος μονολόγου και ενδοσκοπικού προβληματισμού− και να δικαιολογηθεί εν μέρει η δράση και οι αποφάσεις τους, οι στο πρωτότυπο κείμενο παραμένουν ασαφείς. 

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Ερασιτεχνική Σκήνη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών που πειραματίστηκε και δούλεψε σκληρά, ουσιαστικά, ομαδικά. Η Ερασιτεχνική Σκηνή απευθύνεται σε εργαζόμενους-ενεργούς πολίτες, που διέθεταν τον χρόνο και τον εαυτό τους, αγνόησαν την κούραση, ανέβαλαν ή προσάρμοσαν τις πρόσφερές τους, προκειμένου να είναι συστηματικά παρόντες/παρούσες στις πρόβες με συνέπεια, ζήλο, υπομονή κι αγάπη. Τους ευχαριστούμε έναν προσωπικό για την άψογη συνεργασία, την ομαδική δουλειά και την εμπιστοσύνη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών. Από την αρχή της θεατρικής σεζόν, (Οκτώβριος 2023), άλλωστε, διαπιστώσαμε μια «δίψα» για τα θεατρικά δρώμενα της πόλης, καθώς οι εγγραφές στην Ερασιτεχνική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές του έτους.

Πρωταγωνιστούν σε διπλή διανομή εικοσι δυο (22) άτομα της Ερασιτεχνικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πρόκειται για ένα πολυμελές θίασο, διαφορετικών χαρακτήρων, συνθήκη που αποτέλεσε για εμάς πρόκληση αλλά και τον λόγο για δύο (2) διαφορετικές διανομές/ αποδόσεις των ρόλων του έργου. Θα πραγματοποιηθούν δύο (2) παραστάσεις με διαφορετική προσέγγιση των βασικών ρολών, η 1η στις 23 Απριλίου και η 2η στις 29 Μαΐου 2024, στις 21.00, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια», με δωρεάν είσοδο για το κοινό . 

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ανδρέου, την Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ. Βασιλική Πανταζή, το Δ.Σ. και τον κ. Νίκο Βεργίδη.

Συμμετέχουν αλφαβητικά (σε διπλή διανομή):
Αριστείδου Χρυσούλα, Βαλιούγας Χρήστος, Βούλτσιου Μάγδα, Βλάσκος Νίκος, Δαλάγκα Βούλα, Καβακίδου Αθηνά, Κακούτης Κώστας, Καλλιτσάρης Μάκης, Κεχαγιόγλου Ευγενία, Κονδυλίδου Ζωλιόγλου, Κονδυλίδου Ζωλιόγλου, πη, Μπάτη Αναστασία, Παπαδόπουλος Νίκος, Παπαδοπούλου Βάλια, Πιπερτζής Γιώργος, Σαμαράς Θάνος, Σκαλτσάς Γιώργος, Τζιάρας, Τσακανιάς Γιώργος, Χαραλαμπίδης Στάθης.

Συντελεστές :

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κική Μάλαμα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΟΝΕΤΩΝ: Κική Μάλαμα

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Αστέρης Πολυχρονίδης, Κατερίνα Κήκου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Μιχάλης Κουβόπουλος

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Νίκος Παπαδόπουλος

ΗΧΟΛΗΨΙΑ: Γιώργος Δασκαλάκης 

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ: Κώστας Μαρτίν

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ / ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Γιώργος Πεταλωτής, Σοφούλης Μαλτάς

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ/VIDEO: Ηρακλής Τζαρίδης, Χριστίνα Παπαφράγκου

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Φανή Παπαδοπούλου

 

Διαβάστε περισσότερα...
"ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ -ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

"ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ -ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ

Με δύο τελευταίες παραστάσεις στις 19 & 20 Απριλίου ολοκληρώνεται η παρουσίαση του εμβληματικού έργου «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία από την Κεντρική - Εφηβική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ.

Το έργο προσέλκυσε τόσο το θεατρόφιλο κοινό της πόλης των  Σερρών όσο και τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση τις παραστάσεις.

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 & ΣΑΒΒΑΤΟ 20 Απριλίου 2024 | Ώρα: 21:00
Κεντρική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου "Αστέρια" 
 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Καθημερινά στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια»

Ώρες προπώλησης (πρόγραμμα στο ταμείο) : 11:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00
Τηλέφωνο κρατήσεων (
ώρες λειτουργίας ταμείου): 2321054755

Τηλέφωνα επικοινωνίας (ώρες γραφείου 9:00 π.μ. – 15:00): 2321054585 -2321054268  

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
στο ticketservices.gr
https://www.ticketservices.gr/event/antigoni-depethe-serron/

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Προπώληση –μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65, κ.λ.π.):
8,00€

Γενική είσοδος τις ημέρες των παραστάσεων: 10,00€

Μαθητικό: 6,00€

Α.Μ.Ε.Α: Δωρεάν


Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Κρέων εκδίδει διαταγή που απαγορεύει την ταφή του Πολυνείκη προς παραδειγματισμό. Η Αντιγόνη επικαλούμενη την προφορική παράδοση αρνείται να συμμορφωθεί. Η Ισμήνη προσπαθεί να την μεταπείσει. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες η Αντιγόνη αποπειράται να θάψει τον αδελφό της. Συλλαμβάνεται επ' αυτοφώρω, ακολουθεί "Αγώνας Λόγων" και καταδικάζεται σε θάνατο. Η Ισμήνη προσχωρεί στη πλευρά της Αντιγόνης και προκαλεί την οργή του θείου τους. Ο Αίμων μνηστήρας της Αντιγόνης προσπαθεί ματαίως να πείσει τον πατέρα του να αναιρέσει την διαταγή του. Ο Τειρεσίας παρεμβαίνει προλέγοντας δεινά για την Θήβα. Ο Κρέων συμβουλεύεται το χορό ο οποίος του συνιστά να θάψει τον Πολυνείκη και να ελευθερώσει την Αντιγόνη. Ο Κρέων υπακούει αλλά τα γεγονότα τον προλαβαίνουν. Η Αντιγόνη αυτοκτονεί δι' απαγχονισμού, ο Αίμων αυτοκτονεί επίσης στην αγκαλιά της με το ξίφος του, το οποίο είχε στρέψει ανεπιτυχώς εναντίον του πατέρα του. Η σύζυγος του Κρέοντα Ευρυδίκη μαθαίνοντας το θάνατο του γιου της αυτοκτονεί επίσης. Ο Κρέων συντριμμένος οδύρεται ενώ ο χορός απομακρύνεται φιλοσοφώντας...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

Κινησιολογία: Αστέρης Πολυχρονίδης

Μουσική / Διδασκαλία: Νικόλας Βογιάρης

Ενδυματολόγος: Βασιλική Κουνούπη

Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος

Διαχείριση φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος

Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης

Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Πεταλωτής

Φροντιστής: Κώστας Μαρτίν

Μάσκες: Χαράλαμπος Παυλίδης

Μακιγιάζ: Φανή Παπαδοπούλου

Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά:
Αίμονας & Εξάγγελος: Νικόλας Δρίγκας
Φύλακας: Γιώργος Καρύδας
Τειρεσίας: Δημήτρης Κουστολίδης
Άγγελος: Χρήστος Ματσιαρόκος
Κρέοντας: Θανάσης Ρέστας
Αντιγόνη: Χριστίνα Σωτηριάδου
Ισμήνη & Ευριδίκη: Αστέρω Χαριτίδου
Αφηγείται ο σκηνοθέτης Παντελής Παπαδόπουλος

 

Διαβάστε περισσότερα...
Aπό την πρεμιέρα του έργου "Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε"

Aπό την πρεμιέρα του έργου "Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε"

Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η πρεμιέρα του έργου "Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε" την Πέμπτη 28 Μαρτίου στη Μονή Λαζαριστών (αίθουσα Σωκράτης Καραντινός).
Μια σημαντική συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / National Theatre of Northern Greece που τονίζει την εξωστρέφεια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.
περισσότερες πληροφορίες & εισιτήρια στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.more.com/.../marika-me-eipane-marika-me-bgalane/
Φωτογραφία πρεμιέρας : Η Γιάννα Καρύμπαλη Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ), ο Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ- σκηνοθέτης της παράστασης), ο Γιώργος Ανδρέου (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση),
ο Οδυσσέας Ιωάννου (θεατρικό κείμενο), με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, την Κορίνα Λεγάκη, την Παναγιώτα Μπιτετζάκη και τους ηθοποιούς, μουσικούς & συντελεστές της παράστασης.
Φωτογραφία πρεμιέρας : Ο Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ, σκηνοθέτης της παράστασης) - Οδυσσέας Ιωάννου (θεατρικό κείμενο), ο Γιώργος Ανδρέου (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, μουσική σύνθεση- ενορχήστρωση), η Κορίνα Λεγάκη,
η σύζυγος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Άννα Φόνσου, η Γιάννα Καρύμπαλη Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)


ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ- ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

«Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε»
Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΚΘΒΕ - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ

Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση:  Γιώργος Ανδρέου Θεατρικό κείμενο:  Οδυσσέας Ιωάννου Σκηνοθεσία:  Αστέριος Πελτέκης Ερμηνεύουν:  Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κορίνα Λεγάκη Αφηγήτρια : Παναγιώτα Πέμπτη Βιτετζάκη Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση


« Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε», μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ  -  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, έρχεται στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).      

Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Οδυσσέας Ιωάννου σε ένα μουσικό όσο και θεατρικό έργο αφιερωμένο στις  γυναίκες του Λαϊκού Τραγουδιού, το οποίο θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστερίου Πελτέκη .   


 

Η Μαρίκα είναι η Παπαγκίκα, η Μαρίκα είναι η Νίνου, για το έργο όμως Η Μαρίκα είναι κάθε λαϊκή τραγουδίστρια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.  

Το έργο και η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα .

Οι γυναίκες του Τραγουδιού μας, ηρωίδες της σκηνής και της ζωής, με την τέχνη τους και την πίστη τους στο θαύμα, υψώθηκαν σε θαυμαστά πρόσωπα του Ελληνικού Πολιτισμού. Οι φωνές τους έχουν συντροφέψει και σημειώνει την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν αλλά και οι ζωές που έζησαν, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία και πνευματική παρακαταθήκη. 

Το έργο του  Γιώργου  Ανδρέου και του Οδυσσέα Ιωάννου  αναφέρεται στη χρονική περίοδο ανάμεσα στο 1920 και το 1960. Σαράντα χρόνια που διαμόρφωσαν το Ελληνικό Λαϊκό Τραγούδι σε όλες τις εκδοχές - Σμυρνέϊκο, Ρεμπέτικο, Λαϊκό.  Σαράντα χρόνια αριστουργημάτων δίπλα σε θριάμβους και καταστροφές του Ελληνισμού.  

Σαράντα χρόνια συναρπαστικά, συνταρακτικά, αλησμόνητα. Και στη χάρη της ηχογράφησης, οι μαγικές φωνές είναι πάντα κοντά μας, ηχούν και συγκλονίζουν, γεννώντας τη βιωματική διδαχή που μόνο η Παράδοση μπορεί να προσφέρει, από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά.

Με αφορμή, βιογραφικά και πραγματικά γεγονότα το έργο αφηγείται την Ιστορία όχι όπως έγινε "στ' αλήθεια", αλλά "πειράζοντας" κάποιες παραμέτρους της αναρωτιέται πώς θα ήταν αν είχαν γίνει τα πράγματα αλλιώς.

Περιέχει πρωτότυπα τραγούδια γραμμένα από τον Γιώργο Ανδρέου, αλλά και πολλά τραγούδια - ορόσημα από την πολύτιμη ιστορία του Λαϊκού μας τραγουδιού (Σμυρνέικα, Παραδοσιακά καθώς και τραγούδια σημαντικών ιστορικών δημιουργών του Λαϊκού Τραγουδιού μας). 


Τα Κεντρικά πρόσωπα του έργου είναι δύο ερμηνεύτριες
 του Τραγουδιού  και  μία ηθοποιός: 

- Την «παλιά» ερμηνεύει η  Ελένη Τσαλιγοπούλου , τραγουδίστρια από τις σημαντικότερες του σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού.

- Την "νεότερη" ερμηνεύει η  Κορίνα Λεγάκη , μια από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της νεότερης γενιάς του Τραγουδιού μας.

-Την κόρη- αφηγήτρια υποδύεται η  Παναγιώτα Βιτετζάκη.

- Συμμετέχουν γυναίκες ηθοποιοί σε χαρακτηριστικές δράσεις.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης, Σκηνικά: Δανάη Πανά , Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης , Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση:  Γιώργος Ανδρέου , Χορογραφίες : Στέλλα Εμίνογλου, Φωτισμοί : Στέλιος Τζολαϊόπουλος, Video & graphics: Βθέη Ρή

*Βοηθός φωτιστή, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης Τουλίν Οσμάν

Διανομή: Λίλη Αδρασκέλα (Κλωθώ), Παναγιώτα Μπιτετζάκη (Κόρη), Ηρώ Δημητριάδου (Άτροπος), Εύη Σαρμή (Χαρτορίχτρα), Χρύσα Τουμανίδου (Λάχεσις)

Έκτακτη αντικατάσταση: Εύη Κουταλιανού

Τραγουδίστριες- Ερμηνεύτριες:

Μαρίκα 1: Κορίνα Λεγάκη

Μαρίκα 2: Ελένη Τσαλιγοπούλου


 

Μουσικοί επί σκηνής:

Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Ανδρέου/ Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Βαγγέλης Καλαμαράς (ντραμς), Χρήστος Μακρής (φλάουτο),  Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα), Κωνσταντίνος ΣακαρέληςΓιώργος Πουλιανίτης (όμποε)

Διαβάστε περισσότερα...
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΟΘΗΚΕ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΟΘΗΚΕ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία : Παντελής Παπαδόπουλος

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του έργου «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» Σερρών.

Η παράσταση δόθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα παρουσία της Δημάρχου Βαρβάρας Μητλιάγκα, επισήμων και πλήθους κόσμου, προσφέροντας μια έντονη και συγκινητική θεατρική εμπειρία στους θεατές της.

Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Βίκυ Πανταζή και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Ανδρέου, απηύθυναν χαιρετισμό ευχαριστώντας το κοινό για την τιμητική τους παρουσία στην πρεμιέρα.

Ευχαρίστησαν επίσης τη σκηνοθέτη Παντελή Παπαδόπουλο, τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης για το εξαιρετικό αποτέλεσμα που δημιούργησαν, δίνοντας ζωή στους χαρακτήρες και μεταφέροντας με μοναδικό τρόπο το μήνυμα του έργου.

Τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και τον διευθυντή της Δημήτρη Σωτηριάδη για την αγαστή συνεργασία και συμπαράσταση καθώς και όλο το παιδαγωγικό προσωπικό των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης και του Νομού Σερρών, που αγκάλιασε ήδη την παράσταση .

Αντίστοιχες ευχαριστίες απηύθυναν σε όλους όσους συμμετέχουν με όποιον τρόπο σε αυτή την παραγωγή, στο Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου για τη στήριξη και την άριστη συνεργασία καθώς και στους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕ – διοικητικό και τεχνικό προσωπικό - , για τη σταθερή προσήλωση με ήθος και αποτελεσματικότητα στους στόχους . του θεάτρου μας.

  • Επόμενες παραστάσεις για το κοινό : 6, 7, 19, 20 Απριλίου 2024
  • Στο πλαίσιο του θεσμού του Εφηβικού θεάτρου πρωινές μαθητικές παραστάσει ς : 26 Μαρτίου έως 12 Απριλίου 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

Κινησιολογία: Αστέρης Πολυχρονίδης

Μουσική / Διδασκαλία: Νικόλας Βογιάρης

Ενδυματολόγος: Βασιλική Κουνούπη

Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος

Διαχείριση φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος

Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης

Κατασκευή σκηνικών : Γιώργος Πεταλωτής

Φροντιστής: Κώστας Μαρτίν

Μάσκες: Χαράλαμπος Παυλίδης

Μακιγιάζ: Φανή Παπαδοπούλου

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ( με αλφαβητική σειρά)

Αίμονας & Εξάγγελος: Νικόλας Δρίγκας

Φύλακας: Γιώργος Καρύδας

Τειρεσίας: Δημήτρης Κουστολίδης

Άγγελος: Χρήστος Ματσιαρόκος

Κρέοντας: Θανάσης Ρέστας

Αντιγόνη: Χριστίνα Σωτηριάδου

Ισμήνη & Ευριδίκη: Αστέρω Χαριτίδου

Διαβάζει ο σκηνοθέτης Παντελής Παπαδόπουλος

Όλος ο θίασος είναι & ο χορός των Θηβαίων.

Ευχαριστούμε τον κ. Ι. Α. Πισπίλη για την παράδοση του θεάτρου του «Νερόμυλος» στο Γάζωρο Σερρών για τις ανάγκες του τρέιλερ.

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια»

Ώρες προπώλησης ( πρόγραμμα στο ταμείο ) : 11:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00
Τηλέφωνο κρατήσεων (
ώρες λειτουργίας ταμείου ): 2321054755

Τηλέφωνα επικοινωνίας ( ώρες γραφείου 9:00 π.μ. – 15:00 ): 2321054585 -2321054268  

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ στο ticketservices.gr https://www.ticketservices.gr/event/antigoni-depethe-serron/

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Προπώληση –μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65, κ.λ.π.):
8,00€

Γενική είσοδος των ημερών των παραστάσεων: 10,00€

Μαθητικό: 6,00€

Α.Μ.Ε.Α: Δωρεάν

 

 

Διαβάστε περισσότερα...
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024  "Η τέχνη είναι ειρήνη"

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024 "Η τέχνη είναι ειρήνη"

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024  "Η τέχνη είναι ειρήνη" 

Συγκινεί το μήνυμα που έδωσε για τον εορτασμό της στις 27 Μαρτίου ο βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (2023) Νορβηγός συγγραφέας  Γιον Φόσε.

Ολόκληρο το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024 

«Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ταυτόχρονα μοιάζει με όλους τους άλλους ανθρώπους. Η ορατή, η εξωτερική μας εμφάνιση είναι διαφορετική από όλα τα άλλα φυσικά, αλλά υπάρχει επίσης κάτι μέσα στον καθένα από εμάς, που ανήκει μόνο σε αυτό το άτομο – που είναι μόνο αυτό το άτομο. Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε το πνεύμα του ή την ψυχή του. Ή αλλιώς, μπορούμε να αποφασίσουμε καθόλου να μην το χαρακτηρίσουμε, απλά να το αφήσουμε ήσυχο.

Αλλά ενώ όλοι μας είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, είμαστε και όμοιοι. Οι άνθρωποι από κάθε μέρος του κόσμου είναι θεμελιωδώς παρόμοιοι, από τη γλώσσα που μιλάμε, το χρώμα του δέρματός μας, το χρώμα των μαλλιών μας.

Αυτό μπορεί να είναι κάπως παράδοξο: ότι είμαστε εντελώς όμοιοι και ταυτόχρονα εντελώς ανόμοιοι. Ίσως ο άνθρωπος να είναι εγγενώς παράδοξος, με τη γεφύρωση του σώματος και της ψυχής μας περιλαμβάνουμε τόσο την πιο γήινη, απτή ύπαρξη όσο και κάτι που υπερβαίνει αυτά τα υλικά, επίγεια όρια.

Η τέχνη, η καλή τέχνη, καταφέρνει με τον υπέροχο τρόπο της να συνδυάζει το εντελώς μοναδικό με το καθολικό . Μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το διαφορετικό -το ξένο, θα μπορούσαμε να πούμε- ως καθολικό. Με αυτόν τον τρόπο, η τέχνη σπάει τα όρια μεταξύ γλωσσών, γεωγραφικών περιοχών, χωρών. Συγκεντρώνει όχι μόνο τις ατομικές του καθενός, αλλά και με μια άλλη έννοια, τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε ομάδας ανθρώπων, για παράδειγμα κάθε έθνους.

Η τέχνη το κάνει αυτό όχι ισοπεδώνοντας τις διαφορές και κάνοντας τα πάντα ίδια, αλλά αντίθετα, δείχνοντάς μας τι είναι διαφορετικό από εμάς, άλλο ή ξένο. Κάθε σπουδαία τέχνη περιέχει ακριβώς αυτό: κάτι ξένο, κάτι που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως κι όμως ταυτόχρονα να κατανοήσουμε κατά κάποιον τρόπο. Περιέχει ένα μυστήριο, ας πούμε. Κάτι που μας γοητεύει και μας ωθεί πέρα ​​από τα όριά μας και με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί την υπέρ που κάθε τέχνη πρέπει και να περιέχει μέσα της και να μας οδηγεί έτσι σ' αυτήν.

Δεν γνωρίζω καλύτερο τρόπο για να φέρει κανείς κοντά στα αντίθετα. Αυτή είναι η ακριβώς αντίστροφη προσέγγιση από εκείνη των βίαιων συγκρούσεων που βλέπουμε τόσο πολύ συχνά στον κόσμο, οι οποίες υποκύπτουν στον καταστατικό πειρασμό να εξοντώσουν οτιδήποτε ξένο, οτιδήποτε μοναδικό και διαφορετικό, συχνά χρησιμοποιώντας τις πιο απάνθρωπες εφευρέσεις που έχει θέσει στη διάθεση μας η τεχνολογία.

Υπάρχει τρομοκρατία στον κόσμο. υπάρχει πόλεμος. Διότι οι άνθρωποι έχουν και μια ζωώδη πλευρά που καθοδηγείται από το ένστικτο να βιώνουν το άλλο, το ξένο, ως απειλή για τη δική τους ύπαρξη και όχι ως ένα συναρπαστικό μυστήριο. 

Έτσι εξαφανίζεται η μοναδικότητα -οι διαφορές που όλοι μπορούμε να δούμε-, αφήνοντας πίσω μια συλλογική ομοιομορφία, όπου οτιδήποτε διαφορετικό αποτελεί απειλή που πρέπει να εξαλειφθεί. Αυτό που φαίνεται από έξω ως διαφορά, για παράδειγμα στη θρησκεία ή στην πολιτική ιδεολογία, γίνεται κάτι που πρέπει να κατατροπωθεί και να καταστραφεί.

Ο πόλεμος είναι η μάχη σε αυτό που βρίσκεται βαθιά μέσα σε όλους μας: το κάτι μοναδικό. Και είναι επίσης μια μάχη στην τέχνη, ενάντια σε αυτό που βρίσκεται βαθιά μέσα σε κάθε τέχνη.

Μίλησα εδώ για την τέχνη γενικά, όχι για το θέατρο ή τη θεατρική γραφή ειδικότερα, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή, όπως είπα, όλη η καλή τέχνη, κατά βάθος, περιστρέφεται γύρω από το ίδιο πράγμα: παίρνει το εντελώς μοναδικό, το εντελώς συγκεκριμένο, και το καθιστά καθολικό. Ενώνει το ιδιαίτερο με το καθολικό μέσω της καλλιτεχνικής του έκφρασης: δεν εξαλείφει την ιδιαιτερότητά του, αλλά τονίζει, αφήνοντας το ξένο και το άγνωστο να λάμψει ξεκάθαρα.

Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα, όπως ακριβώς ο πόλεμος και η ειρήνη είναι αντίθετα – είναι τόσο απλό. Η τέχνη είναι ειρήνη ».  

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, μια ημέρα αφιερωμένη στη μαγεία της σκηνής και στη δύναμη της Θεατρικής Τέχνης που διδάσκει, ενώνει και εμπνέει,
το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών γιορτάζει την επέτειο παρέα με τους μαθητές
του 6ου Γυμνασίου Σερρών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος «το Θέατρο στην Εκπαίδευση»,
παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με αναφορές σε θέματα αγωγής λόγου, σκηνικών, κοστουμιών, σκηνοθεσίας, θεατρικού κειμένου, θεατρικής μουσικής και άλλα αντίστοιχα
που αφορούν τη θεατρική πρακτική, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να μυηθούν στον μαγικό κόσμο του Θεάτρου.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της Γ.Γ. Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

 Αντίστοιχα, στο πλαίσιο του θεσμού του Εφηβικού θεάτρου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών έχει προγραμματίσει τακτικές πρωινές παραστάσεις,
παρουσιάζοντας στους μαθητές της B' βάθμιας εκπαίδευσης μια νέα παραγωγή του, την τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, το ποιητικό θεατρικό αριστούργημα που αποτελεί και κομμάτι της διδακτέας ύλης του λυκείου.

Το Θέατρο μας Γιορτάζει Κάθε Μέρα, Όλη τη Χρονιά 
Με μια πλούσια ποικιλία παραστάσεων, εκδηλώσεων, εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ανασυστήνει τον χώρο όπου η Θεατρική Τέχνη συναντά το κοινό της, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία σε θεατές κάθε ηλικίας που αναζητούν την ψυχαγωγική, μορφωτική όσο και λυτρωτική εμπειρία του Θεάτρου.
Με προσήλωση στους στόχους που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε, με αφοσίωση στην καλλιτεχνική έκφραση & στη δημιουργική δράση, συνεχίζουμε να γιορτάζουμε την Τέχνη του Θεάτρου κάθε μέρα.

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνέντευξη Τύπου ενόψει της επικείμενης πρεμιέρας του έργου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ

Συνέντευξη Τύπου ενόψει της επικείμενης πρεμιέρας του έργου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ενόψει της επικείμενης πρεμιέρας του έργου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ παρουσία της Προέδρου, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, του σκηνοθέτη και των καλλιτεχνικών συντελεστών της παράστασης.
Τον λόγο πήρε πρώτη η Πρόεδρος κ. Βασιλική Πανταζή, αφού ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την παρουσία και τη στήριξη τους, χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Η παράσταση, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, είναι ένα έργο που παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και συγκινητικό ακόμα και σήμερα, αιώνες μετά τη γέννησή του. Η ιστορία της Αντιγόνης αναδεικνύει τον αγώνα μεταξύ του ατομικού και του κοινωνικού καθήκοντος, τονίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι μία παράσταση που δεν αφορά μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
Καλώ όλους τους φίλους του θεάτρου στις 30 και 31 Μαρτίου στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για να απολαύσουν αυτήν τη μοναδική παράσταση και να μοιραστούν μαζί μας αυτήν την αξέχαστη εμπειρία.»
Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης της παράστασης Παντελής Παπαδόπουλος τόνισε: «στις πρόβες είχαμε πολλές εκπλήξεις, το να πηγαίνεις από το σημερινό κείμενο στο αρχαίο κείμενο και πάλι πίσω ήταν ένα ταξίδι πολύ γοητευτικό για μας, το απολαύσαμε και το ευχαριστηθήκαμε όλοι. Ελπίζουμε αυτό που απολαύσαμε εμείς να το περάσουμε και στον κόσμο….
Τέλος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Ανδρέου ανέφερε: «είμαι πολύ χαρούμενος που ανεβαίνει αυτό το έργο, ένα έργο που αφορά τον Παγκόσμιο πολιτισμό και αλληλοεπιδρά όχι μόνο με το ενήλικο κοινό αλλά και με τους έφηβους. Στο πλαίσιο του θεσμού του εφηβικού θεάτρου, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν να ενσαρκώνεται ένα έργο που το διδάσκονται ως θεωρία στο σχολείο τους και να συγκινηθούν από το αληθινό βάθος του θεάτρου διότι το θέατρο δεν είναι απλά ένα εργαλείο μάθησης αλλά είναι μια μοναδική εμπειρία…»
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος