To Top
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ
: Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ-ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ TOY ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΑΠΟΣΤΑΘΗΣ
Μία παρουσίαση για το πως η επιστήμη και η τεχνολογία συγκρότησαν τον βιομηχανικό τρόπο
παραγωγής και πρότυπα κατανάλωσης κυρίως από το 1950 και πως μετασχηματίζεται αυτός ο ρόλος στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής και του ζητήματος της βιώσιμης παραγωγής.
Επίσης πως διαμορφώνεται η αγροδιατροφική κατάσταση στον πλανήτη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ποια είναι τα σενάρια για τη χώρα μας;
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»|ΩΡΑ:20:00  |ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΤΡΙΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ»
ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΚΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΣΕΡΡΩΝ.
Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών   θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση «Χριστούγεννα με τα ΑΣΤΕΡΙΑ». Το κοινό θα απολαύσει εμβληματικά τραγούδια από βραβευμένες ταινίες και παραστάσεις musical αλλά και αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Την σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια αυτής της όμορφης γιορτής έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς. Συμμετέχει η   διακεκριμένη λυρική τραγουδίστρια  Σοφία Μητροπούλου, αλλά και δυο ερμηνευτές που έχουν διαπρέψει στο μιούζικαλ, στο θέατρο και στο τραγούδι: η Ματθίλδη Μαγγίρα και  ο Παναγιώτης Πετράκης.  Στο πιάνο θα συνοδεύει ο Γρηγόρης Σημαδόπουλος, που έχει και την μουσική επιμέλεια της βραδιάς. Τους καλλιτέχνες μας πλαισιώνουν οι μελωδικές φωνές των παιδιών του Μουσικού σχολείου Σερρών.
Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ερμηνεύουν ένα εντυπωσιακό αλλά και ιδιαίτερο πρόγραμμα, γεμάτο με αγαπημένες μελωδίες από διάσημα musicals  «Les Miserables», «West side story», «Το φάντασμα της Όπερας», «Cabaret»  αλλά και αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Σκηνοθετική και σκηνογραφική  επιμέλεια: Αθανάσιος Κολαλάς
Τραγούδι : Σοφία Μητροπούλου, Ματθίλδη Μαγγίρα, Παναγιώτης Πετράκης
Πιάνο:  Γρηγόρης Σημαδόπουλος
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»|ΩΡΑ:21:00  |ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 


ΣΑΒΒΑΤΟ
17, ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 «Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ» - ΤΟΥ RAINER HACHFELD
ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ «ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ»
Με την επίβλεψη  του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της «Συντεχνίας του Γέλιου»                              Βασίλη Κουκαλάνι

Ο Μορμόλης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Οι μεγάλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το μυστηριώδες και ανατρεπτικό “ξύλινο κουτί”. Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος ... γιατί είναι η φαντασία των παιδιών και μπορεί να γίνεται ότι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δυο έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρία, τρεις!
Οι μεγάλοι γεννηθήκανε μεγάλοι;
Ποτέ δεν ήτανε μικροί;
Πάθανε όλοι αμνησία
σκοτώσανε την φαντασία
κι απόμειναν τα πρέπει και τα μη!

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Χριστίνα Αναγνώστου, Τάσος Δέδες, Γιώργος Καρύδας, Πάνος Κωνσταντέλης, Χριστίνα Σωτηριάδου, Σωτήρης Χατζηαγόρου.   

Συντελεστές :
Συγγραφέας: Rainer Hachfeld
Μετάφραση/ Διασκευή: Παναγιώτης Σκούφης
Πρωτότυπη μουσική
: Γιάννης Σπανός
Σκηνοθεσία/Κίνηση: Βάσια Λακουμέντα
Σκηνικά/ Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Διασκευή/ Ενορχήστρωση μουσικής: Κώστας Νικολόπουλος
Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος
Εκτέλεση φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος
Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης
Φροντιστής/ Κατασκευές Σκηνικού: Κώστας Μαρτίν

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»|ΩΡΑ: 20:00|ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 5€

 

 ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ ΤΙΜΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ
«ΑΥΤΟΣ,O ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ» ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ
Με αφορμή το φετινό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο δημοφιλής ηθοποιός ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός μεταξύ άλλων και για τη θητεία του στο νεοελληνικό έργο, ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ παρουσιάζουν το μονόπρακτό του «Αυτός και το παντελόνι του», που ανέβηκε το Μάιο του 2018 στο Θέατρο Σταθμός, μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του». Η τόσο αστεία όσο και συγκινητική παράσταση - φόρος τιμής στον πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου - που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στον Πύργο Μπαζαίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου, γενέτειρας του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές παρουσιάζεται για τρεις μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Σταθμός, πριν ξεκινήσει τη χειμερινή της περιοδεία.

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου
Φωτογραφία: Γιώργος Καβαλλιεράκης
Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΣΕΡΡΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»|ΩΡΑ:21:15|ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€

ΤΡΙΤΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
«Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΧΟ»
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ & ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΟΥΛΑΣ  ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ- ΠΑΠΟΥΔΑ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΕΓΚΟΥ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΣΙΡΙΣ» ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ «ΟΝΕΙΡΟΔΥΤΕΣ»
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»|ΩΡΑ: 20:00|ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 


ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

  • ΩΡΑ: 20:00| «WE ALL NEED A LITTLE CHRISTMAS»
    ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ
    STUDIO ΕΦΗΒΩΝ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ

ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ & ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΣΤΕΡΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ/ΕΜΨΥΧΩΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΠΑΥΛΙΔΗ

  • ΩΡΑ: 21:00| «ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΠΕ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΓΙΔΗΣ
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ «ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ» ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΓΙΔΗΣ
    ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΠΕ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»|ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 29  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Σ΄ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΚΟΚΟ»
ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.
Ο ΆΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ! Η ΜΟΥΣΤΑΡΔΕΛΑ ΚΑΙ Η ΣΟΚΟΚΟ, ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΟΥΝ. 

Έτσι ξεκινούν από την Ελλάδα, θυμούνται τον θρύλο των Καλικαντζάρων και μαθαίνουν στα παιδιά τον ειδικό καλικαντζαροχορό. Αφού αφηγηθούν το λαϊκό παραμύθι «Οι Καλικάντζαροι κι ο Μύλος τους», η Σοκοκό κι η Μουσταρδέλα πετάν στην Αγγλία, μαγειρεύουν με τους μικρούς θεατές παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα και μαθαίνουν, γιατί οι άνθρωποι μοιράζονται ένα φιλί κάτω από τα κλαδιά του γκι. Ακολουθεί η Ιταλία, η Τσεχία κι άλλα μέρη, μέχρι τα δύο Νεραϊδοξωτικά να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης του Αι –Βασίλη , πάντα με τη βοήθεια των παιδιών.
Οι μικροί μας φίλοι ταξιδεύουν μαζί μας και ακούν Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραδοσιακά κάλαντα απ’όλο τον κόσμο καθώς μαθαίνουν για τα πιο παράξενα έθιμα των Χριστουγέννων σε κάθε χώρα. Καλικάντζαροι, γκι, Χριστουγεννιάτικες πουτίγκες αλλά και σκούπες, παπούτσια κι άλλα παράξενα αντικείμενα σε μια αφηγηματική διαδραστική παράσταση που ενσωματώνει τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού. Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των Χριστουγέννων με την Μουσταρδέλα και την Σοκοκό.
ΑΦΗΓΗΣΗ : ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΑΛΙΣΚΑ, ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»| ΩΡΑ: 19:30|ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

«Ο ΜΟΛΥΒΕΝΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ / MUSICAL
Λίγα λόγια για το έργο:
Εμπνευσμένο από την κλασική ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Μολυβένιος Στρατιώτης, είναι ένα παιχνίδι που δεν μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα. Μέσα στο ταξίδι του με την φίλη του μπαλαρίνα, κάνει φίλους και εχθρούς, γνωρίζει νέους κόσμους και μαθαίνει πως είναι ο κόσμος έξω από την ζεστασιά του παιδικού δωματίου, με την ιστορία του να έχει ένα διαφορετικό τέλος απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.

Υπόθεση:
Ένα νέο δώρο έρχεται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα παλιά παιχνίδια έχουν αγωνία να δουν ποιος θα είναι ο καινούργιος τους φίλος. Εικοσιπέντε στρατιώτες έρχονται τυλιγμένοι σε ένα πανέμορφο κουτί, μόνο που ο ένας από αυτούς, έχει μια μικρή διαφορά από τους υπόλοιπους…του λείπει ένα πόδι. Εκεί γίνεται φίλος με την μπαλαρίνα, ενώ ο μοχθηρός κλόουν Τζακ που την θέλει δική του, τους επιφυλάσσει μια έκπληξη. Έτσι, καταλήγουν στον υπόνομο, γνωρίζοντας την φυλή των αρουραίων και τον σκληρό βασιλιά τους. Όμως μετά από μια ανατροπή, παιχνίδια και αρουραίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και επιστρέφουν όλοι μαζί στο σπίτι τα Χριστούγεννα, φτιάχνοντας μια γειτονιά για όλα τα σπασμένα και χαμένα παιχνίδια που ψάχνουν το σπίτι τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Σκηνοθεσία: Άγγελος Κουρέπης
Διασκευή: Λευτέρης Κωνσταντίνου
Χορογραφίες: Γιάννα Διακουμή, Λευτέρης Κωνσταντίνου
Μουσική: Μαρία Φιρλίγκου
Στίχοι τραγουδιών: Άγγελος Κουρέπης, Λευτέρης Κωνσταντίνου
Ενδυματολόγος: Μαρία Βόγλη
Κατασκευές: Κώστας Χατζηκαλλινικίδης
Σκηνογραφία: PlayTime Productions
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Ζερβού
Φωτογραφία: Κωστής Χατζής
Βίντεο: Μαρία Κοντοβουνίσιου
Γραφιστική επιμέλεια: Λευτέρης Κωνσταντίνου
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Άγγελος Κουρέπης
Οργάνωση παραγωγής: Έμμα Χαραλαμπίδου
Παραγωγή: PlayTime Productions

Επί σκηνής:
Άννα Ιωσηφίδου, Νίκος Καρυδόπουλος, Άγγελος Κουρέπης, Λευτέρης Κωνσταντίνου
Δημήτρης Ανδρέου, Μαρία Βόγλη, Χριστίνα Ζαχαριάδου, Γιάννης Καλπαξίδης, Χρύσα Κωστίκη, Μέλη Σμυρνιώτη, Αγγελάκι Τσαρουχάκι

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: PLAYTIME PRODUCTIONS
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»|ΩΡΑ: 18:00| ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 6€

Διαβάστε περισσότερα...
Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν σήμερα Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Σάββας Ρίζος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Ανδρέου.

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν σήμερα Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Σάββας Ρίζος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Ανδρέου.

Το λόγο πήρε πρώτος ο Πρόεδρος
«Με χαρά παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα του θέατρου μας για τον μήνα Δεκέμβρη. Ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις, παραστάσεις, Xριστουγεννιάτικες δράσεις για μικρούς και μεγάλους και φυσικά την
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ «ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΠΙΝΑΚΗΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΕΙ  ΑΥΤΌ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε  ότι όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς…»

Διαβάστε περισσότερα...
ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ 1922 ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ 1922 ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ


ΣΑΒΒΑΤΟ 3 & ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ «ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΠΙΝΑΚΗΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Η ΕΛΕΝΗ  ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΒΑΓΙΑ ΖΕΠΠΑΤΟΥ
Α’ Μέρος:  «ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΣΤΕΩΣ» Τραγούδια της παράδοσης της Σμύρνης και η διαδρομή επίδρασης τους στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι.
Μια μουσική εργασία του Γιώργου Ανδρέου
Β΄Μέρος : Τραγούδια του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ
Η Σμύρνη υπήρξε η μητέρα του Ελληνικού Λαϊκού Τραγουδιού. Οι πρώτες φόρμες λαϊκών τραγουδιών, μαζί με πολλά από τα πρώτα ηχογραφήματα τους, γεννήθηκαν και συνέβησαν στην ιστορική πόλη του Ελληνισμού στην οποία χρωστούμε πολλά αριστουργήματα καθώς και έναν ήχο που εξελίχθηκε στην μεγάλη φωνή του Ελληνικού Λαϊκού Τραγουδιού.
Η μουσική εργασία του Γιώργου Ανδρέου επιχειρεί να αναδείξει αυτήν ακριβώς την διαδρομή επίδρασης και εξέλιξης της Σμυρνέικης μουσικής στο Λαϊκό Τραγούδι που μέχρι σήμερα αποτελεί κεντρικό κομμάτι του πολιτισμού μας. Από τον «Μανέ της Σμύρνης», τον «Μανέ της καληνυχτιάς», το «Φονιάς θα γίνω» και ένα σωρό αντίστοιχα αριστουργήματα μέχρι τα «Τα ματόκλαδα σου λάμπουν», την «Φαληριώτισσα» και την «Αχάριστη» η διαδρομή είναι λαμπρή και συναρπαστική.
Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, μια καμεράτα με μαντολίνα, μάντολες, και κιθάρες, έχει το ιδανικό ηχόχρωμα που συνδέει τον ήχο της Σμυρνέικης Εστουδιαντίνας με τις Λαϊκές ορχήστρες μπουζουκιών.
Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΠΙΝΑΚΗΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ είναι μια πολυσύνθετη και πολυδιάστατη ορχήστρα με μακρά ιστορία στον μουσικό ελληνικό πολιτισμό που ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στο Κλασικό και το Τραγουδιστικό ρεπερτόριο.
Εξάρχουσα της η Βάγια Ζεππάτου και μαέστρος της στην Συναυλία ο Τάσος Συμεωνίδης, πρόσωπα με σημαντικές καταθέσεις – καθένας στον τομέα του – στον καλλιτεχνικό χώρο.
Η ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου, γνωστή και αγαπημένη στο ελληνικό ακροατήριο, είναι η ιδανική ενσαρκώτρια όλου αυτού του εξαιρετικού τραγουδιστικού υλικού. Αλλά και όλοι οι μουσικοί δεξιοτέχνες της ορχήστρας, κορίτσια και αγόρια, συμμετέχουν με εξαιρετικό τρόπο στο ηχητικό αποτέλεσμα.

Οι καλλιτέχνες και η ορχήστρα συμμετέχουν αφιλοκερδώς
 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»|ΩΡΑ: 21:00|ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διαβάστε περισσότερα...
ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙ ΤΙΣ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΕΡΡΕΣ»

ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙ ΤΙΣ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΕΡΡΕΣ»

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ (ΜΗΝΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΟΥΧΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ) ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ «ΠΡΟΣΩΠΟ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Η Σέρρες είναι μια πόλη με μακρά ιστορία. Ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας της αποτελεί η Βυζαντινή περίοδος η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Λαμπρή μαρτυρία της περιόδου αυτής αποτελούν τα βυζαντινά μνημεία της πόλης και ιδιαίτερα τα θρησκευτικά με πληθώρα σημαντικών Ναών, το Κάστρο του Κουλά και βέβαια την Mονή Τιμίου Προδρόμου.  
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών επιθυμεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της Βυζαντινής ιστορικής περιόδου της πόλης με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Ένα πρώτο δείγμα είναι και η εκδήλωση στις 27 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια».
Ο πληθυσμός των Σερρών αποτελείται από διαφορετικής καταγωγής και μεγάλης ιστορικής διαδρομής καταγωγές που όλες έχουν την δική τους, ξεχωριστή μουσική παράδοση.
Κοινό τους χαρακτηριστικό η καταγωγή από την Βυζαντινή μουσική, η οποία είναι η μεγάλη μητέρα όλων των μουσικών εκδοχών αυτών των παραδόσεων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

«Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ»

ΔΙΑΛΕΞΗ-ΣΥΝΑΥΛΙΑ από τον ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΛΕΝΤΙΑΝΟμεταπτυχιακό απόφοιτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο τομέα παραδοσιακής μουσικής, δεξιοτέχνη στο κανονάκι και καθηγητή στο Μουσικό Σχολείο Σερρών.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ: ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης Δράμας
ΑΛΕΞΗΣ ΦΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,
και η ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής ΣΟΦΙΑ ΝΕΟΧΩΡΙΤΟΥ.

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΝ: ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΣΙΟΣ στο κλαρίνο και στο φωνητικό Ισοκράτημα
και ο Ιεροψάλτης ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ ΜΠΟΥΧΩΡΙΚΟΣ, Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά
 του Παλαιοχωρίου Καβάλας.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»|ΩΡΑ: 20:00|ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διαβάστε περισσότερα...
Νέα ημερονημία για την παράσταση «ΑΥΤΟΣ, Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ»

Νέα ημερονημία για την παράσταση «ΑΥΤΟΣ, Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ»

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών σας ενημερώνει ότι η παράσταση «ΑΥΤΟΣ, Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ» με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, η οποία ακυρώθηκε τον Νοέμβριο, ορίστηκε να παρουσιαστεί σε νέα ημερομηνία στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 στις 21:15.

Διαβάστε περισσότερα...
ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗ

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗ

Χθες, βράδυ Σαββάτου, στα πλαίσια του αφιερώματος του ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ στα εκατό χρόνια από την γέννηση του μεγάλου συγγραφέα και πνευματικού ανθρώπου Ιάκωβου Καμπανέλλη, προβλήθηκε η αριστουργηματική ταινία "ΟΔΡΑΚΟΣ" (1956), σε σενάριο του Καμπανέλλη και σε σκηνοθεσία του Νίκου Κούνδουρου. Το αγέραστο διαμάντι του Ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου προλόγισε με τρόπο άμεσο, διεισδυτικό και πλήρη η έγκριτη φιλόλογος (και διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Σερρών) κυρία Σύλια Ζέττα.
Στην εισήγηση της αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική και κοινωνική προσωπικότητα του Καμπανέλλη, στην προσφορά του στην λογοτεχνία και στον δημόσιο βίο, στο ήθος του και στην ανθρωπιά του. Παρέθεσε πλήθος βιογραφικών πληροφοριών για τον συγγραφέα και τα θεατρικά του έργα oπως επίσης και για την δημιουργική συμμετοχή του Καμπανέλλη στον κινηματογράφο και στο Ελληνικό Τραγούδι (ως σεναριογράφος και στιχουργός αντίστοιχα).
Το ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ευχαριστεί θερμά την κυρία Ζέττα (που είναι και μέλος του ΔΣ του θεάτρου μας) καθώς και όλες και όλους που παρευρέθηκαν στην χθεσινή προβολή. Θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες ως προς την ανάδειξη της κινηματογραφικής τέχνης - απαραίτητες μετά από την αναγκαστική παύση εξαιτίας της πανδημίας.
Το ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ είναι πλήρως εξοπλισμένο και έτοιμο να ανταποκριθεί.
Καλή (μας) συνέχεια!
Διαβάστε περισσότερα...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών σας ενημερώνει ότι η παράσταση «ΑΥΤΟΣ, Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ» με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη,

η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Νοεμβρίου, αναβάλλεται λόγω έκτακτων και ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων της παραγωγής.

Σύντομα θα ανακοινωθούν οι νέες ημερομηνίες.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

 

Διαβάστε περισσότερα...
Ο ΔΡΑΚΟΣ

Ο ΔΡΑΚΟΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗ
ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών τιμά τα εκατό χρόνια από την γέννηση του μεγάλου συγγραφέα και πνευματικού ανθρώπου.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1921. Έτσι σε πανελλήνιο επίπεδο προτιμήθηκε το 2022 ως έτος εορτασμού και μνήμης για τον σπουδαίο Έλληνα, με το λαμπρό καλλιτεχνικό συγγραφικό έργο (θεατρικών έργων, πεζών και ποιημάτων, στίχων τραγουδιών) αλλά και την εξαιρετική κοινωνική παρουσία.
Στο πλαίσιο αυτό το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών το ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
θα προβάλει την ταινία «Ο ΔΡΑΚΟΣ»
 του σκηνοθέτη ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ βασισμένη σε σενάριο του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ.
Πρωταγωνιστεί: ο ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κεντρική Σκηνή |ώρα: 21:00 |ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θα προηγηθεί εισήγηση για τον «κινηματογραφικό ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ» από την Φιλόλογο, Διευθύντρια του
1ου Γυμνασίου Σερρών και μέλος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών
ΣΥΛΙΑ ΖΕΤΤΑ
*Την τιμητική εκδήλωση θα παρακολουθήσουν και μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ταινία γυρίστηκε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.
Η ταινία είναι βαθιά υπαρξιακή. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης (Νίκος Κούνδουρος) την χαρακτηρίζει "εγκεφαλική" σε συνέντευξή του, στον Λάκη Παπαστάθη, στην εκπομπή Παρασκήνιο, παραγωγή: CINETIC 2012. Έχει συμπεριληφθεί στις 100 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες για τον 20ό αιώνα.

Ο Δράκος αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις πιο σημαντικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που συνδυάζει στοιχεία από τον ιταλικό νεορεαλισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό αλλά και το φιλμ νουάρ. Χαρακτηριστική είναι η άποψη του Βασίλη Ραφαηλίδη, ο οποίος έγραψε ότι με αυτή την ταινία ο ελληνικός κινηματογράφος πέρασε από την Προϊστορία στην Ιστορία.
Ανάμεσα στα προτερήματα της ταινίας είναι και η μουσική επένδυση, έργο του Μάνου Χατζιδάκι.

Η Μαρία Κομνημού από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος γράφει για την ταινία:
"Μετά την πρώτη νεορεαλιστική ταινία Μαγική Πόλη (1954), ο Κούνδουρος με τον Δράκο φέρνει στην Ελλάδα τον «κινηματογράφο του δημιουργών», ο οποίος, όπως σημειώνει η Αγλαΐα Μητροπούλου, αφορά την ικανότητα σκηνοθετών «να λειτουργήσουν έξω από τη λογική της εμπορικής παραγωγής και αφετέρου στη διαμόρφωση της δικής τους προσωπικής έκφρασης». Ο Κούνδουρος ανατρέπει τα στερεότυπα του φιλμ νουάρ βάζοντας στον πρωταγωνιστικό ρόλο αντί για ένα σκληρό άντρα ένα κακομοίρη με φανερή σεξουαλική απειρία ( Ντίνος Ηλιόπουλος) και αντί για μια φαμ φατάλ μία έφηβη που κλαίει όταν ο προστάτης της δεν την αφήνει να χαζέψει τις κούκλες. Στην ταινία οι κλασικοί κανόνες του είδους ανατρέπονται και στην αναπαράσταση της σύγκρουσης νομιμότητας/παρανομίας. Δηλαδή , ενώ στην περίπτωση των κλασσικών ταινιών του είδους οι θεατές καλούνται να ταυτιστούν με τις δυνάμεις του «νόμου» και της «τάξης», στην περίπτωση του «Δράκου» καλούνται να ταυτιστούν με τους παράνομους.  Ο Κούνδουρος με το σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη συγκροτεί μια αφήγηση για ένα άπραγο υπαλληλάκο που υποδύεται τον μεγαλοκακοποιό, και επιτυγχάνει να  συναρθρώσει την παράδοση του ρεμπέτικου με την παρανομία, αρθρώνοντας μια κριτική θέση στη μετεμφυλιακή καταπιεστική συναίνεση και ανιχνεύοντας μία αντιθετική δημόσια σφαίρα".

Διακρίσεις
Βραβεύτηκε το 1960 στην 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της περιόδου 1955-1959 (ρετροσπεκτίβα).
Ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ 17Η ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ  ΟΜΑΔΩΝ

ΣΤΗΝ 17Η ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ  ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

 

Παραγωγή:

            ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ “ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ

                                    ΘΕΑΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ ” -  του δήμου Σερρών

 

            Η Διεθνής Πανεπιστημιάδα Φοιτητικού Θεάτρου είναι μια πολιτιστική πρωτοβουλία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ. Ξεκίνησε τον Μάιο του 2004 ως Πανελλήνια και Διεθνής, με σκοπό να προσφέρει δημιουργικό βήμα σε φοιτητικούς θιάσους από τα Πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης ώστε να παρουσιάσουν τις θεατρικές παραστάσεις τους. Το 2010 εντάχθηκε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για 5 χρόνια (ως και το 2015), έτσι συνέχισε και συντήρησε τον διεθνή χαρακτήρα της - με την συστηματική φιλοξενία φοιτητικών θιάσων και εισηγητών από όλο τον κόσμο,  υπό την αιγίδα του

Διεθνούς  Ινστιτούτου Θεάτρου.

            Tο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών διοργανώνει το 2023 την Διεθνή Πανεπιστημιάδα Φοιτητικού Θεάτρου για 17η χρονιά, έχοντας αναδείξει τον θεσμό ως την σημαντικότερη συνάντηση και γιορτή Πανεπιστημιακού θεάτρου στην Ελλάδα, ως ένα υψηλού κύρους διεθνές πολιτιστικό και μορφωτικό γεγονός και ως έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς ττης πόλης των Σερρών και του Νομού.

 

Διαβάστε περισσότερα...
«Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ»

«Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ»

Το Σάββατο  5 Νοεμβρίου 2022 έγινε η πρεμιέρα της θεατρικής παραγωγής από την παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών με το έργο «Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ».

Το έργο αυτό έχει γραφτεί από των συγγραφέα RAINER HACHFELD, με την συνεργασία των συγγραφέων VOLKER LUDWIG και BIRGER HEYMANN.

Οι τρείς τους είναι δημιουργικά μέλη του GRIPS THEATER, ενός Γερμανικού θεατρικού οργανισμού που εξειδικεύεται – μεταξύ των πολλών θεατρικών δράσεων – εδώ και πολλά χρόνια με το παιδικό θέατρο και έχει παράδοση στο παγκόσμιο δραματολόγιο παιδικού θεάτρου αξιόλογα έργα με Διεθνή καταξίωση.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ απευθύνθηκε στην εταιρεία εκπροσώπησης πνευματικών συγγραφικών δικαιωμάτων «PERFORMING ARTAGENCY THE ARTBASSADOR E.E.», η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων του έργου και έλαβε την πλήρη και νόμιμη άδεια χρήσης του έργου «Ο Μορμόλης» για τις παραστάσεις της παιδικής του Σκηνής.

Μεταφραστής του έργου στα ελληνικά είναι ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΣΚΟΥΦΗΣ.

ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, με το τέλος των παραστάσεων, όπως είθισται θα αποδώσει και τα συγγενικά δικαιώματα του μεταφραστή στην Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, ως κρατικός Πολιτιστικός Οργανισμός δίνει μεγάλη σημασία στην πλήρη και αποκλειστική συνεργασία του με όλους τους φορείς πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε οι πνευματικοί δημιουργοί να απολαμβάνουν τους καρπούς του μόχθου τους, αμειβόμενοι για την πνευματική τους εργασία.

Το Copyright του έργου είναι:  ©Verlag Der Autoren, Frankfurt Am Main, Germany Allrightsreserved

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος