To Top

2.ΡΟΣ & ΡΕΪΤΣΕΛ (Ross & Rachel 2015) του Τζέιμς Φριτς ( James Fritz )

Εκτύπωση Email

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

 ΜΗΝΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών παρουσιάζει από την Κεντρική του Σκηνή τρία (3) σύγχρονα έργα της Αγγλοσαξονικής δραματουργίας σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο σύγχρονης θεατρικής δραματουργίας, με θεματολογία που αφορά προβληματισμούς και σημαντικά ζητήματα του σύγχρονου κόσμου.Τα τρία έργα είναι αφιερωμένα στη θέση της γυναίκας στην εποχή μας και η θεματολογία τους υποστηρίζει και φωτίζει ακανθώδη προβλήματα και κοινωνικές προκαταλήψεις που συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις γυναίκες διαχρονικά και στην εποχή μας.Οι παραστάσεις εναρμονίζονται με - και αφιερώνονται στην - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (8 Μαρτίου).

2. ΡΟΣ & ΡΕΪΤΣΕΛ (Ross & Rachel 2015)

του Τζέιμς Φριτς ( James Fritz )

 

 

Έργο για δύο πρόσωπα αλλά έναν ερμηνευτή.

 Σκηνοθεσία : Βαγγέλης Ζλατίντσης

Μετάφραση : Δημήτρης Κιούσης

Σκηνικά Κοστούμια : Βάσω Κουνούπη

Φωτιστοί : Μιχάλης Κουβόπουλος

Ερμηνεύει η ηθοποιός Στελλίνα Βογιατζή

TΟ ΕΡΓΟ:

Ρος και Ρέιτσελ. Τους ξέρετε. Θα γίνουν ζευγάρι; Δεν θα γίνουν; Θα τα χαλάσουν μεταξύ τους ή θα μείνουν μαζί; Το έργο του Τζέιμς Φριτς δεν ασχολείται ακριβώς με τον Ρος Γκέλερ και την Ρέιτσελ Γκριν, τα ιδανικά «Φιλαράκια» που γίνονται ζευγάρι. Το θέμα του δεν είναι αυτά τα πρόσωπα. Το ανώνυμο ζευγάρι στο έργο είναι στα σαράντα τους τώρα, η πρώην πριγκίπισσα του σχολείου και ο σπασίκλας έχουν βαλτώσει σ’ ένα γάμο που είχε όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε μια παραμυθένια ζωή – όμως τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα είχαν ονειρευτεί. Κανείς δεν τους είπε πώς θα ήταν στην πραγματικότητα. Πως ο λόγος που συνεχίζουν να ζουν μαζί είναι τα παιδιά. Πως θα έρθουν αρρώστιες. Πως η ιδέα του μοναδικού έρωτα στη ζωή μας δεν είναι παρά μια αυταπάτη.

Ένα έργο που δεν κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά τον έρωτα, τις προσδοκίες και τη θνητότητά μας. Αυτός ο διάλογος που εκφέρεται από έναν ερμηνευτή εξετάζει χωρίς φόβο τις ψευδαισθήσεις που κυριαρχούν στις σύγχρονες σχέσεις και την πλάνη του «ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

 Από το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης του έργου (Εταιρία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ, 2020, Χανιά)

 Σημείωση : ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ Σερρών ανέβασε τον Φλεβάρη του 2019 έργου του ίδιου  συγγραφέα με τίτλο “4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα” σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Ζλατίντση.

 

 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ 5,
ΔΕΥΤΕΡΑ 27
(Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου)
&
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 Μαρτίου

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»
ΩΡΕΣ: 11:00 ΜΕ 13:00 ΚΑΙ 18:00 ΜΕ 21:00

Γενική Είσοδος (για κάθε έργο): 8,00 € | Μειωμένο: 5,00 € | Ενιαίο Εισιτήριο (και για τα τρία έργα):12,00 €

Τηλέφωνο κρατήσεων: 23210 54755  (ώρες λειτουργίας ταμείου).

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Παρουσίαση και των τριών έργων σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 / 03 (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ) & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 / 03 

ΩΡΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ:
1. «ΑΓΓΕΛΕ ΜΟΥ» - 19:00
2.«ΡΟΣ & ΡΕΪΤΣΕΛ» - 20:15
3. «ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΑ» - 21:30

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Εκ πρώτης όψεως ο θεατής θα αναρωτηθεί τί κοινό μπορεί να έχουν τρία διαφορετικά έργα από ξεχωριστούς συγγραφείς, που το μόνο που τα ενώνει είναι η χώρα προέλευσης των συγγραφέων και η δεκαετία μέσα στην οποία γράφτηκαν.

Ωστόσο, αν και αρχικά αυτό μπορεί να φαντάζει ασήμαντο, είναι το ακριβώς αντίθετο.

Η εποχή που ζούμε έχει πλέον αναπτύξει τέτοια ταχύτητα, που «αυτό που μόλις πέντε χρόνια πριν θεωρούσαμε σπουδαίο, σήμερα μπορεί να φαντάζει απαίσιο και κακό»
(Άντυ - Χιονονιφάδα).

Τα έργα πραγματεύονται με διαφορετικό τρόπο το καθένα την αγωνία όχι μόνο του δυτικού κόσμου αλλά και της δυτικής σκέψης. Πραγματεύονται τη θέση της γυναίκας που ακόμα παλεύει και διεκδικεί τον χώρο που της ανήκει.

Ο πόλεμος και η καταστροφή είναι έξω από την πόρτα μας, η αρρώστια, η ανέχεια, ο θάνατος, ο φανατισμός, η αδιαλλαξία – στο τέλος όμως και στα τρία έργα κυριαρχεί η ζωή, η αγάπη, η ελπίδα και όπως στα έργα της Sarah Kane, μέσα από τις στάχτες ξεφυτρώνει το ομορφότερο λουλούδι.

Έτσι είδαμε και έτσι διαβάσαμε κι εμείς τα έργα αυτά. Κρατώντας θετική ματιά απέναντι ακόμα και στα χειρότερα.

Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών λοιπόν φέτος τολμούμε και φέρνουμε τρία σύγχρονα έργα σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο για όλον τον μήνα Μάρτιο, ελπίζοντας η συνομιλία του θεατή με τα έργα αυτά να έχει ενδιαφέρον.

            Βαγγέλης Ζλατίντσης

 
Ευχαριστούμε θερμά τον ηθοποιό Χαράλαμπο Παυλίδη για την πολύτιμη βοήθεια του.

Τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Μιχάλη Βιρβιδάκη.

Τον μεταφραστή των έργων Δημήτρη Κιούση.

 

 

 

 

Τρέχουσες παραστάσεις Παίζει αυτό το διάστημα

Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος