To Top

Εκπαιδευτικά Τμήματα

Studio Εφήβων

Studio Εφήβων

STUDIO ΕΦΗΒΩΝ

Τρία τμήματα θεατρικής επιμόρφωσης εφήβων για παιδιά από 12 έως 17 ετών,

πάνω στην θεατρική κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό- σωματική έκφραση και την παράσταση θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Ιούνιο του 2020, με στόχο την ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης στους εφήβους, την άσκηση της φαντασίας και της επινοητικότητας, την καλλιέργεια κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων και την ενθάρρυνση της ομαδικής δουλειάς.

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

10 Χρόνια Ερασιτεχνική Σκηνή ενηλίκων.
Η δημιουργικότητα ενάντια στον χρόνο.
Με την Καλλιόπη Ευαγγελίδου.

Για περισσότερο από δέκα χρόνια η Ερασιτεχνική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών δημιουργεί παραστάσεις, εμπνέει την αγάπη προς το θέατρο, ενδυναμώνει και υποστηρίζει τους πολίτες που συμμετέχουν προσφέροντας δημιουργικές διεξόδους και χτίζοντας σταθερά συνειδητούς θεατές.


Αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη
«Ζητείται Ελπίς» 2020 Έτος Αντώνη Σαμαράκη.
Ο Άνθρωπος στο επίκεντρο. Σε συνεργασία με την ΕΡΑ Σερρών.

Α’ τμήμα: «Οι Ηλίθιοι» του Νήλ Σάιμον
Β’ τμήμα: «Ο Βασιλικός» του Μάτεσι

«Ζητείται Ελπίς» 2020 Έτος Αντώνη Σαμαράκη.
Ο Άνθρωπος στο επίκεντρο. Σε συνεργασία με την ΕΡΑ Σερρών.

Από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στη 1.00΄ το μεσημέρι και κάθε Παρασκευή ίδια ώρα, ξεκίνησε μέσα από την συχνότητα της δημόσιας ραδιοφωνίας ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γέννηση του.

Οι συμμετέχοντες στην Ερασιτεχνική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, διαβάζουν τα διηγήματα από το έργο του Αντώνη Σαμαράκη "Ζητείται Ελπίς" που κυκλοφόρησε το 1954.

Πρόκειται για μια συλλογή από 12 διηγήματα, συγκλονιστικές αυτοτελείς ιστορίες, με κεντρικό θέμα τον άνθρωπο που αναζητά την ελπίδα και την δικαίωση μέσα στην κρίση που δημιουργούν διαχρονικά οι κάθε μορφής κοινωνικές συνθήκες.
Ο άνθρωπος, ο μικρός ο μέγας με τις ίδιες πάντα αγωνίες, τα ίδια αδιέξοδα, τις ίδιες ανάγκες, μια ψυχή που αναζητά την λύτρωση σε ένα τοπίο που αλλάζει φαινομενικά χωρίς να μεταβάλλεται στην ουσία. Ο άνθρωπος, ο κεντρικός ήρωας του συγγραφέα, χωρίς ετικέτες, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο ίδιος"... ούτε αριστερός ούτε δεξιός. Ένας άνθρωπος που είχε ελπίσει άλλοτε, και τώρα δεν έχει ελπίδα, και που νιώθει χρέος του να το πει αυτό."

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Καλλιόπη Ευαγγελίδου
Τεχνική επεξεργασία: Γιώργος Δασκαλάκης
Σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο της ΕΡΑ Σερρών κ. Λεωνίδα Κασάπη
Από την Παρασκευή 20-11-20 στη 1.00΄ το μεσημέρι στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Σερρών στους 101,5 FM

"ΞΑΝΘΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ"

"ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ"

" Σ' ΕΝΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ "

"Η ΣΑΡΞ"

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΑΜΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑ "Ο ΤΟΙΧΟΣ"

Παραστάσεις :
Α’ τμήμα: «Οι Ηλίθιοι» του Νήλ Σάιμον


Μια ρομαντική κωμωδία, ένα έργο που σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα γραμμένο από τον σπουδαίο και πολυβραβευμένο Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο Νηλ Σάιμον.

Λίγα λόγια για το έργο
Σε ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας, το Κουλιέτσνικοφ, καταφθάνει γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες ένας νέος δάσκαλος. Σύντομα θα ανακαλύψει πως το Κουλιέτσνικοφ έχει κάτι το μοναδικό απ' όλα τα μέρη της γης. Μια κατάρα πλανιέται πάνω απ' το χωριό σαν θρύλος κι έχοντας χτυπήσει όλους τους κατοίκους του, τους έχει κάνει ηλίθιους. Ο νεαρός δάσκαλος θα έχει στη διάθεση του 24 ώρες για να εκτελέσει τα καθήκοντα του και να σπάσει την κατάρα, ειδάλλως θα χτυπηθεί κι αυτός απ' την ηλιθιότητα. Κατάρα; Αυταπάτη; Δεισιδαιμονία; Πραγματικότητα; Ο Νιλ Σάιμον μέσα από αυτό το αστείο και διαφορετικό του έργο κατορθώνει να θίξει θέματα εξαιρετικά σύγχρονα.

Το έργο επικεντρώνεται κυρίως στην διαφορετικότητα και καταδεικνύει πως η επιβολή, η περιφρόνηση, o εκφοβισμός και οι κοινωνικές διακρίσεις, δεν κάνουν τους ανθρώπους πιο σημαντικούς. Αντίθετα, η καλοσύνη, η δύναμη της θέλησης, ο σεβασμός και η αγάπη είναι αυτά που διαφοροποιούν και κάνουν ξεχωριστούς τους ανθρώπους σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές βαθμίδες.


Β’ τμήμα: Ο «Βασιλικός» του Αντώνιου ΜάτεσιΈργο γραμμένο το 1829 – 1930, με επιρροές από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό και έντονο κοινωνικό προβληματισμό ο Βασιλικός, είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας. Με αφορμή την ερωτική ιστορία ανάμεσα στον Φιλιππάκη, νέο κατώτερης τάξης και την κόρη του ευγενή Δαρείου Ρονκάλα, ο Μάτεσις ξεδιπλώνει την σύγκρουση δύο κόσμων, της παλιάς συντηρητικής φεουδαρχικής τάξης και της νέας αστικής κοινωνίας που αναδύεται και φέρνει φιλελεύθερες ιδέες.

Λίγα λόγια για το έργο
Ο αυταρχικός ευπατρίδης Δάρειος Ρονκάλας αρνείται πεισματικά να παντρέψει την κόρη του, Γαρουφαλιά, με τον νέο που την αγαπάει, γιατί είναι κοινωνικά κατώτερους του. Αγνοώντας ότι η Γαρουφαλιά είναι ήδη έγκυος, αποφασίζει να την κλείσει σε μοναστήρι, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να επιβάλλει την εξουσία του με αθέμιτο και βίαιο τρόπο, επικαλούμενος παλιές και βαθιά ριζωμένες κοινωνικές αντιλήψεις. Το αδιέξοδο θα ξεπεραστεί με τη συμβολή του Δραγανίγου, του μοναχογιού του Ρονκάλα, που εκφράζει το επαναστατικό πνεύμα και την ορμή των νέων ανθρώπων και συγκρούεται με τις παρωχημένες ιδέες της παλαιότερης γενιάς.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Line
Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρώτης χρονιάς το κινηματογραφικό εργαστήρι για παιδιά δημοτικού ανοίγει ξανά τις πύλες του από τον Οκτώβριο ως τον Ιούνιο για να ανιχνεύσει μαζί με τα παιδιά τον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου. Τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία της «κινούμενης εικόνας», πειραματίζονται με τις απεριόριστες δυνατότητες που προφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, δημιουργούν τις δικές τους ταινίες και μαθαίνουν να διαχειρίζονται με σεβασμό και γνώση τον φακό.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Ένα καινούριο τμήμα θεατρικού παιχνιδιού και θεατροπαιδαγωγικής έκφρασης ξεκινάει από τον Οκτώβριο στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ
Σερρών. Στόχος του θεατρικού παιχνιδιού είναι τα παιδιά μέσα από τα εργαλεία και τις
δυνατότητες του θεάτρου, να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους,
αλλά και να βρουν την δική τους θέση μέσα σε αυτόν. Μια πολύ ευχάριστη διαδικασία
ανακάλυψης και γνώσης μέσα από την καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας.

1. ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Σεμινάρια περιήγησης γύρω από την θεατρική τέχνη με σεμινάρια ορθοφωνίας, δημιουργικής αφήγησης, ιστορίας θεάτρου, υποκριτικής, θεατρικού παιχνιδιού και αυτοσχεδιασμού.

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ποικίλες δράσεις για παιδιά στον χώρο του θεάτρου. Κουκλοθέατρα, παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, διαδραστικές θεματικές εκδηλώσεις, φιλοξενίες φορέων που ασχολούνται με το παιδί.

3. ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Εθελοντικές θεατροπαιδαγωγικές δράσεις μέσα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους των Σερρών με στόχος την προώθηση της πολιτιστικής εκπαίδευσης, των αρχαιολογικών χώρων και την προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας των Σερρών. Υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος