To Top

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ 17Η ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Εκτύπωση E-mail

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ  ΟΜΑΔΩΝ

ΣΤΗΝ 17Η ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ  ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

 

Παραγωγή:

            ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ “ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ

                                    ΘΕΑΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ ” -  του δήμου Σερρών

 

            Η Διεθνής Πανεπιστημιάδα Φοιτητικού Θεάτρου είναι μια πολιτιστική πρωτοβουλία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ. Ξεκίνησε τον Μάιο του 2004 ως Πανελλήνια και Διεθνής, με σκοπό να προσφέρει δημιουργικό βήμα σε φοιτητικούς θιάσους από τα Πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης ώστε να παρουσιάσουν τις θεατρικές παραστάσεις τους. Το 2010 εντάχθηκε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για 5 χρόνια (ως και το 2015), έτσι συνέχισε και συντήρησε τον διεθνή χαρακτήρα της - με την συστηματική φιλοξενία φοιτητικών θιάσων και εισηγητών από όλο τον κόσμο,  υπό την αιγίδα του

Διεθνούς  Ινστιτούτου Θεάτρου.

            Tο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών διοργανώνει το 2023 την Διεθνή Πανεπιστημιάδα Φοιτητικού Θεάτρου για 17η χρονιά, έχοντας αναδείξει τον θεσμό ως την σημαντικότερη συνάντηση και γιορτή Πανεπιστημιακού θεάτρου στην Ελλάδα, ως ένα υψηλού κύρους διεθνές πολιτιστικό και μορφωτικό γεγονός και ως έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς ττης πόλης των Σερρών και του Νομού.

 

-               Η 17η Διεθνής Πανεπιστημιάδα θεάτρου καλύπτεται οικονομικά από το Δημοτικό

            Περιφερειακό Θέατρο Σερρών.

 

-           Η διεθνής της διάσταση καλύπτεται από πρόσκληση κάθε χρονιά ενός ή περισσότερων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων μιας χώρας που επιλέγεται ως τιμώμενη. Την αντίστοιχη θεατρική φοιτητική ομάδα πλαισιώνουν άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων της τιμώμενης χώρας, καθώς και προσωπικότητες της επιστήμης, της οικονομίας και της παραγωγής, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται και δρα το αντίστοιχο πανεπιστήμιο του οποίου η θεατρική ομάδα έχει επιλεγεί και προσκληθεί στην Διεθνή Πανεπιστημιάδα Φοιτητικού Θεάτρου στην πόλη των Σερρών.

 

-           Σημαντικές  προϋποθέσεις πρόκρισης συμμετοχής των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών ομάδων είναι η ύπαρξη και η καλλιέργεια στα Ιδρύματα τους σπουδών που αφορούν την Ελληνική Γλώσσα και Δημιουργία (αρχαία και σύγχρονη), σε εκδοχές διδασκαλίας, έρευνας, εκδόσεων και κλαθε άλλου τρόπου προώθησης και ανάδειξης της Ελληνικής Παιδείας και της ουσιώδους συνομιλίας της με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και την Ευρωπαϊκή παιδεία και κουλτούρα.

 

 -          Ημερομηνίες διεξαγωγής της 17ης Διεθνούς Πανεπιστημιάδας Θεάτρου:

            Παρασκευή 5 Μαΐου ως και την  Πέμπτη 11 Μαϊου 2023.

            Η διάρκεια της Πανεπιστημιάδας θα είναι επταήμερη.

 

-           Οι Πανεπιστημιακές Θεατρικές Ομάδες που θα συμμετέχουν - από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα είναι συνολικά επτά.

 

            Όροι Συμμετοχής:

 

            1)      Οι Θεατρικές Πανεπιστημιακές Ομάδες πρέπει να είναι δημιουργίες του Πανεπιστημιακού χώρου που εκπροσωπούν - και να συμμετέχουν σε αυτές μόνο φοιτητές  ως ηθοποιοί. Μπορούν να έχουν σκηνοθέτη – εμψυχωτή επαγγελματία από τον χώρο του θεάτρου, αλλά η ομάδα οφείλει να είναι αμιγώς φοιτητική στη σύνθεση των ηθοποιών.

 

            2)      Σε κάθε θεατρική ομάδα ο αριθμός των μελών της οφείλει να είναι μέχρι οκτώ (συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών της ομάδας -  π.χ. σκηνοθέτης, καθηγητής συνοδός κλπ.). Σε περίπτωση που ο αριθμός όσων συμμετέχουν στην ομάδας είναι μεγαλύτερος, τα έξοδα των επί πλέον συμμετεχόντων επιβαρύνουν καθ’ ολοκληρία την ομάδα.  

 

            3)      Η διάρκεια της παράστασης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από μία ώρα και δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις δυο ώρες, συμπεριλαμβανομένου στην δεύτερη περίπτωση και του χρόνου του διαλείμματος  (δηλ. 1 ώρα και 45 λεπτά)..

 

            4)      Η παραμονή στις Σέρρες  (έδρα των παραστάσεων), θα είναι διάρκειας τριών ημερών,

 με δύο διανυκτερεύσεις. (Πρώτη ημέρα: Προσέλευση και διανυκτέρευση. Δεύτερη ημέρα: Παράστασης και διανυκτέρευση. Τρίτη ημέρα: Αναχώρηση ως το μεσημέρι).

 

            5)  Στην συμμετοχή - παραμονή συμπεριλαμβάνονται επίσης τα έξοδα μετακίνησης του συγκεκριμένου αριθμού συμμετεχόντων από κάθε ομάδα, οι δυο διανυκτερεύσεις με πρωινό, καθώς επίσης και ένα γεύμα (μεσημεριανό ή βραδινό) ανά ημέρα παραμονής, σε εστιατόρια συμβεβλημένα με τις εκδηλώσεις της Πανεπιστημιάδας.

 

            6)   Οι φοιτητικές θεατρικές ομάδες θα πρέπει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που ορίζει στην προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, να έχουν αποστείλει οπτικοακουστικό υλικό σε απλή μορφή (βίντεο – φωτογραφίες) της παράστασης τους. 

 

-           Οι αιτήσεις συμμετοχής, συμπληρωμένες με τα στοιχεία που ζητάει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών θα γίνονται δεκτές μέχρι και Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023.

 

-           Καταληκτική ημερομηνία αποστολής οπτικοακουστικού υλικού η Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023.

-        Αποστολή στο e-mail: dipetheserron@gmail.com.

 

            *Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα:
23210 54585 – 23210 54268 (εργάσιμες μέρες και ώρες γραφείου) 09:00 ως τις 15:00.

 

-           Παράλληλες εκδηλώσεις κατά τον χρόνο διεξαγωγής της Πανεπιστημιάδας:

Σεμινάρια για το Θέατρο με μετακλήσεις αναγνωρισμένων εισηγητών από  Ελλάδα  και εξωτερικό,

συναντήσεις με αντικείμενο θεατρικές τεχνικές, εισηγήσεις με πολυδιάστατες θεματικές που περιέχουν την σχέση του θεάτρου με άλλες τέχνες κ.α.


Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος