ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

15Η   ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2019

 

1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  ΠΛΗΣΗ  

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΤΙΤΛΟΣ : «ΘΕΑΤΡΟ & ΑΥΤΙΣΜΟΣ – Αποδοχή και αυτογνωσία» 

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/05/2019
ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ 
/  ΏΡΑ: 5.30΄ μ.μ.

 Με αφορμή το βιβλίο “Δεν είμαι τέρας, σου λέω!”, θα παρουσιαστούν δράσεις έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης των παιδιών με αυτισμό (άσπεργκερ), με απώτερο σκοπό την κατανόηση και την αποδοχή των παιδιών αυτών.
Αγάπιος-Ένας ιδιαίτερος ήρωας-από το βιβλίο στη δράση για κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Πλησή Παναγιώτα γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε για πολλά έτη ως εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης, σε Κύπρο και Ελλάδα. Εκτός από τις παιδαγωγικές σπουδές της, έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου και θεατρικής γραφής.

Με την παιδική λογοτεχνία ασχολείται από το 2002. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει επτά βιβλία και ένα όγδοο κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα ιταλικά από τις εκδόσεις Anicia.  Βιβλία της έχουν τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της Κύπρου, με Έπαινο του Κύκλου Ελλ. Παιδ. Βιβλίου και ήταν υποψήφια δυο φορές για τα βραβεία Διαβάζω και Αναγνώστη.

Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται με την ενημέρωση γύρω από θέματα Αυτισμού.

Έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια, σε σεμινάρια για τον αυτισμό, αυτισμός και σχολείο, και δημιουργική γραφή για παιδιά και ενήλικες.

Το βιβλίο της ‘Δεν είμαι τέρας, σου λέω!», έγινε  παράσταση από την ομάδα Μπαλωμένη Τσέπη (Κύπρος) σε δική της προσαρμογή, με τίτλο «Δεν είμαι τέρας, εγώ!» για το 2018-19

Εργογραφία:

Παιδικά:
Ο μπαμπάς που αγαπάει η μαμά μου, Ψυγογιός 2017
Τι κρατάει η μαμά; Ψυχογιός, 2016
Μα, μπαμπά είναι χάλια!, Κέδρος 2014
Δεν είμαι τέρας, σου λέω! Κέδρος 2011-Non sono un mostro ti dico!,  Anicia 2016
Η τεμπελοπόλη Πόλη- Πόλη, Κέδρος 2005
Κλέφτης ονείρων, Κέδρος 2004

Εκπαιδευτικά:
Αυτισμός-Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, για παιδιά 4-12 ετών, Πατάκης 2016 μαζί με τη ψυχολόγο, Ελένη Λούβρου
Δεν είμαι τέρας, σου λέω! – εκπαιδευτικό υλικό, Κέδρος 2011

Υπό έκδοση:
Αν η μαμά σου φοράει ένα καπέλο από σύννεφο που βρέχει, Κέδρος 2019
Αυτισμός-Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς για εφήβους, Πατάκης 2019
Ο μπαμπάς μου, Ψυχογιός 1/2020

 

 

2. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : ΟΡΘΟΦΩΝΙΑΣ  

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/05/2019

ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ /

Α΄ τμήμα: ΏΡΑ 11.00΄π.μ.
Β΄ τμήμα: ΏΡΑ  6.00’ μ.μ.

Εργαστήριο με την Κατερίνα Γιαμαλή.

 

 

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ορθή φώνηση, η άρθρωση και η προφορά. Απευθύνεται σε ηθοποιούς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε κάθε άλλο/η ομιλητή/τρια (π.χ. δημοσιογράφους, δικηγόρους, κ.ά.) και γενικά σε όποιον απαιτείται να έχει καθαρό και ευκρινή λόγο. Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους για επαγγελματικούς λόγους. Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν:

α) Στοιχεία ανατομίας για τη δομή και τη λειτουργία των οργάνων που παράγουν τη φωνή και το φθόγγο, που αποτελούν τη βάση του προφορικού λόγου.

β) Ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής (η οποία αποτελεί την «καύσιμη ύλη» της φωνής).

γ) Στοιχεία της σύγχρονης γλωσσολογίας και φωνητικής, καθώς και ασκήσεις για τον ορθό τρόπο παραγωγής φθόγγων και τη διόρθωση της λανθασμένης άρθρωσης.

Το εργαστήρι περιέχει δύο μέρη: Θεωρητικό και πρακτικό.

Ζητούμενο είναι η ευκινησία των φωνητικών οργάνων, η ετοιμότητα στη χρήση των αναπνοών μέσω ασκήσεων, η ενδυνάμωση της φωνής, η σωστή άρθρωση και η ανάπτυξη της ικανότητας έκφρασης και ερμηνείας.

Το υλικό του εργαστηρίου είναι συνδυασμός τεχνικών και μεθόδων ανθρώπων όπως οι Ν. Παπακωνσταντίνου, Σ. Καραντινός, Δ. Μυράτ, Τ. Μουδατσάκις, Α. Βαφιάς κ.ά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Κατερίνα Γιαμαλή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια» και της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., καθώς επίσης και απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Είναι επαγγελματίας ηθοποιός και τραγουδίστρια από το 1982 και έχει συνεργαστεί με το Κ.Θ.Β.Ε., το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική σκηνή, διάφορα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., καθώς και αρκετούς ιδιωτικούς θιάσους. Έχει συνεργαστεί με πολλούς διακεκριμένους σκηνοθέτες. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες, καθώς και σε δίσκους πολλών γνωστών συνθετών. Τέλος, έχει διδάξει ορθοφωνία στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και του Εθνικού Θεάτρου και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ίασμος» στη Θεσσαλονίκη. Η πιο πρόσφατη παραγωγή που παρουσίασε με επιτυχία στην Πάτρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι η παράσταση «Απόψε: Λόλα Μπλάου» του Γκέοργκ Κράισλερ. Φέτος το καλοκαίρι θα συμμετέχει στην παράσταση του θεάτρου του Δήμου Πετρούπολης “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας.

 

 

3. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΥΓΑΡΗΣ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΤΙΤΛΟΣ : «Βάκχες- Ζήλεια, πανουργία, μισαλλοδοξία και εθνική ψυχολογία»

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 /05/2019
ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ / ΏΡΑ:  10.00΄ π.μ.

 

Οι συμμετέχοντες  θα ήταν καλό να έχουν γνώση του κειμένου των Βακχών, καθώς και να έχουν καταφέρει να μάθουν τους δύο αρχικούς μονολόγους του Διόνυσου και του Πενθέα, στη μετάφραση Στεφανόπουλου.

Απαιτείται:   *Άνετη ένδυση και υπόδηση κατάλληλη για σωματική άσκηση.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Χρήστος Σουγάρης
σπούδασε στη Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πανδαιμόνιο 7.
Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Γ. Ρήγα, Σ. Ντουφεξή, Σ. Χατζάκη, Β. Αρδίττη, Θ. Μοσχόπουλο, Ν. Τσακίρογλου, Ν. Κοντούρη κ.ά

 

 

4.Dromocosmicas

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ/ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ : “Vagor& Bellavita” Τεχνικές Θεάτρου Δρόμου
ΤΕΤΑΡΤΗ 22/05/2019
ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ / ΏΡΑ:  7.00΄μ.μ.

Η ομάδα Dromocosmicas επιδιώκει να βρει μία κοινή γλώσσα επικοινωνίας συνδυάζοντας την τέχνη των κλόουν ,την Commedia dellArte , στοιχεία από το τσίρκο και τις πολιτιστικές παραδόσεις διαφόρων περιοχών.

Από το 2013 έδρα της ομάδας είναι η Θεσσαλονίκη. Πραγματοποιούν περιοδείες σε πόλεις, νησιά, χωριά και ευρύτερες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια περιοδεύουν με τις παραστάσεις “Vagor & Bellavita” και “MUAMBA” για τις οποίες διακρίθηκαν με τα παρακάτω βραβεία:

–           Prêmio Estação cultural Primavera, Βραζιλία, 2017

–           Prêmio Arte Paraná, Βραζιλία, 2017

–           Prêmio Elisabete Anderle, Βραζιλία, 2017

-Φεστιβάλ Θεάτρου για Παιδιά και Εφήβους της 80ης ΔΕΘ-HELEXPO 2015, Ελλάδα

-Prêmio FUNARTE artes na rua 2013 (Κρατικό Βραβείο για τις Τέχνες του Δρόμου, Βραζιλία)

-Edital do Centro Cultural Banco do Nordeste do Brasil – Arte retirante 2012 (Βραβείο για την Περιπλανώμενη Τέχνη, Βραζιλία)

Dromocósmicas έχει παίξει στην: Βραζιλία, Ιταλία, Ελλάδα, Αγγλία, Ελβετία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Τουρκία, FΥROM, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Πολωνία, Κύπρος.

 

 

5. ΧΡΥΣΗ ΓΙΑΝΤΣΙΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΑΤΕΛΙΕ : «ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΑΪΔΩΝ : Με τον Μίτο στον Μύθο»

 ΠΕΜΠΤΗ 23 /05/2019
 ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ / ΏΡΑ: 3.00΄ μ.μ.

Ακολουθώντας τα χνάρια των Δαναΐδων :Με τον Μίτο στον Μύθο

Μια εναλλακτική προσέγγιση της τραγωδίας του Αισχύλου Ικέτιδες

“ Η τραγωδία είναι μια ζωντανή πρόκληση για την δημιουργία ενός κοινού κόσμου  νοημάτων και σημασιών εντός και δια της πόλεως”. (Καστοριάδης,2012)

 

Απαντάμε σε αυτήν την ζωντανή πρόκληση και ορίζουμε και οριοθετούμε :ως  το εντός και δια της πόλεως,  την μικρή σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Εκεί σε ένα κλειστό πειραματικό εργαστήριο  θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε κοινά νοήματα και σημασίες ακολουθώντας τέσσερα στάδια.
•               Πρώτο στάδιο:  Συν- φιλίωση:  Η αναζήτηση του Μίτου: Προσπάθεια συμφιλίωσης με τον δικό μου “άλλο”.

Εγώ  ο ίδιος ως άλλος “γινόμαστε ο εαυτός μας μέσα από τη διήγηση της ύπαρξής μας. Η διήγηση αυτή αφιερώνεται στον εγώ-άλλον. Διηγούμαι τη ζωή μου για ν’ αποδείξω στον εγώ-άλλον ποιος είμαι”(Paul Ricoeur .)

  • Δεύτερο στάδιο: Κατά-νόηση: Με τον Μίτο στην αναζήτηση του Μύθου: Ο μύθος μας δίνει απαντήσεις στα ζητήματα του κόσμου και της ζωής, απαντήσεις όμως που μέσα τους ελλοχεύουν  πλείστα ερωτήματα. Ερωτήματα που μας γυρνούν πάλι πίσω στο αίνιγμα της ζωής και του κόσμου. Ο Μύθος προβάλλει λαβύρινθους, δεν προτείνει εξόδους.

Περπατώντας στο δαιδαλώδες προ-δραματικό παρελθόν  των Δαναΐδων που κεντρικά αναγνωριστικά χαρακτηριστικά του βρίσκουμε στην Αισχύλεια τραγωδία Ικέτιδες θα αναζητήσουμε απαντήσεις-εξόδους,  πάντα με την βοήθεια του μίτου “εγώ-ο άλλος”.

  • Τρίτο στάδιο: Ανά-γνώριση: Αποσυμβολισμός και προσπάθεια αποσαφήνισης της δισημίας του Αισχύλειου λόγου αναζητώντας τα κοινά νοήματα και τις σημασίες.
  • Τέταρτο στάδιο: Συν- παράσταση: Με αγκαλιά τα κοινά νοήματα και τις σημασίες, τον λόγο,την συν-αρμονική κίνηση και κρατώντας ἐριοστέπτοισι κλάδοισιν θα βαδίσουμε προσεκτικά πάνω στις λέξεις και θα οδεύσουμε προς την έξοδο του μύθου; του λαβυρίνθου; Η πράξη θα δείξει…

 

Οδηγίες προς συμμετέχοντες

  • Απαραίτητα τα email σας για να σας αποσταλούν τα αποσπάσματα της τραγωδίας που θα δουλέψουμε καθώς και οτιδήποτε θεωρηθεί χρήσιμο για μελέτη.
  • Συνιστώνται ρούχα άνετα. Ένα ζευγάρι κάλτσες. Απαραίτητο ένα αρκετά μεγάλο φουλάρι. Μερικές κόλλες Α4 και κάποια χρώματα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Χρυσή Γιάντσιου είναι συγγραφέας-ποιήτρια , κατεξοχήν δημιουργός με πολλαπλή δραστηριότητα τόσο στον τομέα της λογοτεχνίας/ποίησης όσο και σε αυτόν του θεάτρου. Η ακαδημαϊκή της πορεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,
περιλαμβάνει διακεκριμένες σπουδές καθώς κατέχει δίπλωμα Παιδαγωγικών σπουδών (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας),μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο αρχαίο Θέατρο(Universite d’Avignon et Pays de Vaucluse ), είναι απόφοιτος της φημισμένης σχολής δραματικών τεχνών A.I.D.A.S (Ecole Superieure d’Art Dramatique, Γαλλία) αλλά και διδάκτορας συγκριτικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Αβινιόν (Γαλλία).

Η επαγγελματική της δραστηριότητα δεν περιορίζεται στη συγγραφική της ιδιότητα (με την έκδοση σειράς παιδικών βιβλίων και ποίησης) αλλά διακρίνεται αφενός από τη συμβολή της στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού ως εκπαιδευτικός της ελληνικής γλώσσας στην Γαλλία και στην Τυνησία και αφετέρου στην έντονη της παρουσία στον χώρο του θεάτρου. Μακρόχρονη άριστη συνεργασία της με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ) Σερρών, συνεργάτης και σκηνοθέτης στο Fabrik Theatre της Αβινιόν καθώς και ενεργή συμμετοχή στο feuilleton theatral du festival d’Avignon.

Έργα της αποτελούν:
Απόγευμα, Θεσσαλονίκη, εκδ. Πηγή, 2017.
Η Χαλαμπώ και η Λαλού στις περιπέτειες του Νότου, Θεσσαλονίκη, εκδ. iWrite, 2015
Ο γυρισμός της Μινοδώρας, Αθήνα, Ψυχογιός, 2005.
Η ζωή είναι ωραία, Αθήνα, Ψυχογιός, 2004.
Η κλεμμένη ηλιαχτίδα, Αθήνα, Ακρίτας, 2000.
Του χρόνου το αληθές, Αθήνα, Δωδώνη, 1998

 

 

6.ΒΙΚΥ ΠΑΡΑΣΧΟΥ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Τίτλος: «Εισαγωγή στην κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό»
ΣΑΒΒΑΤΟ 25/05/2019
ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ / ΏΡΑ: 6.00΄μ.μ.
Σεμινάριο: «Εισαγωγή στην Κίνηση και τον Αυτοσχεδιασμό».

Καθημερινά εκτελούμε χιλιάδες κινήσεις μηχανικά και χωρίς σκέψη. Καμία κίνηση όμως δεν είναι τυχαία.

‘Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς επηρεάζεται και πώς (περι)ορίζεται η κίνησή μας μέσα από τα κοινωνικά στερεότυπα; Ο τρόπος που κινείται το κάθε σώμα είναι το αποτέλεσμα μηχανικών, φυσιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων. Η κίνηση είναι ένας τρόπος να «μιλήσουμε» χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τον λόγο.

Σε αυτό το σεμινάριο μέσα από την παρατήρηση και τον αυτοσχεδιασμό θα επεξεργαστούμε την κίνηση μας μέσα από διάφορες συνθήκες καθώς και σε σχέση με τα άλλα σώματα.

Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε και να διερευνήσουμε τα όρια και τις δεξιότητες του σώματος μέσα από μια ψυχαγωγική διαδικασία. Μέσα από την κίνηση θα συνειδητοποιήσουμε τη μοναδικότητα που συνιστά και την ταυτότητά μας.

«Αυτό που ενώνει τους χορευτές <…> είναι το ευάλωτο τους» δηλώνει ο Μπαρίσνικοφ. «Θυμάμαι την μεγάλη Μάρθα Γκράχαμ να λέει ότι το σώμα δεν μπορεί να πει ψέματα. Όταν ένα σώμα κινείται είναι το πιο αποκαλυπτικό πράγμα. Χόρεψε μου για ένα λεπτό και θα σου πω ποιος είσαι…»

Για το σεμινάριο δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία. Συνίσταται να φοράτε άνετα ρούχα.

Παράσχου Βασιλική   Χορεύτρια, Performer

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη των Σερρών. Αποφοίτησε από το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει επίσης ολοκληρώσει τις σπουδές της στο τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών Χορού/Performing Arts. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικού χορού, musical, Arts Therapy, ένταξης και ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία σε τμήματα εκμάθησης χορού, σωματικού θεάτρου, αγωγής λόγου, χοροκινητικής έκφρασης και συγγραφής θεατρικού έργου. Έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις ως χορεύτρια, ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, ενώ από το 2016 συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πραγματοποιώντας τα μαθήματα χορού και κινησιολογίας στο ολοήμερο θερινό καλλιτεχνικό εργαστήρι.

 

 

Για δηλώσεις συμμετοχής στα σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να καλούν  καθημερινά και ώρες γραφείου στα τηλέφωνα του Θεάτρου 2321054585 & 2321054268 .