“ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ”

ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ Ώρα: 21.15

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Θεατρική Ομάδα: ΟΠΑ

 Τίτλος Έργου: «Το παιχνίδι της σφαγής»  Διασκευή του έργου του Ευγένιου Ιονέσκο

 

 Λίγα λόγια για το έργο και το συγγραφέα

 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ του Ευγέγιου Ιονέσκο

(Διασκευή: Ο Χάρος βγήκε παγανιά)

 

Το παιχνίδι της σφαγής δηλαδή το παιχνίδι της απώλειας. Μια επιδημία ή κάτι πιο ισχυρό αφού κανείς δε μπορεί να γλιτώσει από αυτό, μαστίζει μια ολόκληρη πόλη όπου οι κάτοικοι της πεθαίνουν κατά χιλιάδες χωρίς προφανή λόγο. Υπό την απειλή της απώλειας, του θανάτου οι άνθρωποι ρίχνουν τα προσωπεία τους και η συμπεριφορά τους είναι κωμικοτραγική. Ο θάνατος περιφέρεται ειρωνικά γύρω τους και δεν κάνει διακρίσεις λειτουργώντας καταλυτικά αφού εξομοιώνει πλούσιους, φτωχούς, νέους, γέρους. Ακόμα και η αγάπη φαίνεται αδύναμη μπροστά σε αυτή την ανεξήγητη επιδημία.

Ο Ιονέσκο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις συμπεριφορές των ανθρώπων μπροστά στο θάνατο παρά για την ίδια την αιτία του θανατικού. Ο συγγραφέας ως γνήσιος εκπρόσωπος του «Θεάτρου του Παραλόγου» εισάγει το κωμικό ως βαθύτερη γνώση του παραλόγου γι’αυτό προξενεί μεγαλύτερη απόγνωση από το τραγικό. Το κωμικό είναι τραγικό και η τραγωδία του ανθρώπου είναι μια κωμωδία. Το παιχνίδι της σφαγής γράφτηκε το 1970 αλλά με τα στοιχεία υπερρεαλισμού και τους συμβολισμούς που περιέχει αποτελεί ένα καθόλα σύγχρονο έργο που με πρόφαση το τέλος της ζωής καταφέρνει να ζει στις μέρες μας, να αλλάζει μορφή και να «ξαναγράφεται».

 

Συντελεστές:

Σκηνοθέτης: Μαργαρίτα Τοκατλίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτριος Τσαμάκος

Σκηνογράφος: Δανάη Αναγνώστου

Φώτα & Ήχος: Άλκηστις Δημοβασίλη

 

Παίζουν οι: Δημήτριος Τσαμάκος, Δήμητρα Γκαμπρέλα, Μαρία Μανέτα, Δήμητρα Παπούλη,

Dea Lapa, Αλεξάνδρα Βλασερού, Νέλλη Ζακάρ, Αργυρώ Παπαδοπετράκη, Μαρία Μπονιάτη,

Ευαγγελία Ζιωτοπούλου, Ευαγγελία Μυλωνά, Δανάη Ανυφαντάκη, Σωτηρία Μυλωνά, Νικόλαος Κατσιαντώνης, Gentian Lapa,  Biorni Leka, Μιχάλης Βαλσάμης, Χρήστος Ανδρεόπουλος.