“ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ”

Τετάρτη 29 Μαϊου 2013 Ώρα 21:15

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τμήματος Αγγλικής

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : Παιχίδια Υποδούλωσης (εμπνευσμένο από τα “13 Aντικείμενα” του Howard Barker)

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο είναι εμπνευσμένο από –  και εν μέρει βασισμένο στα «13 Αντικείμενα» του Howard Barker. Επιλέξαμε πέντε σκηνές από το έργο του Μπάρκερ και γράφτηκαν από τα μέλη της ομάδας άλλες τέσσερις. Κοινή θεματική των σκηνών είναι η κεντρική παρουσία ενός αντικειμένου που καθορίζει κάθε φορά τους εκάστοτε χαρακτήρες, αποκτά σώμα, καθοδηγεί τη δράση, τροφοδοτεί παιχνίδια σύγκρουσης, απολάνησης, υποδούλωσης.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χάουαρντ Μπάρκερ γεννήθηκε το 1946 στο Dalwich. Πολυπράγμων, γράφει ποίηση και θέατρο, ζωγραφίζει και σκηνογραφεί, ενώ έχει και δική του θεατρική ομάδα (Wrestling School) με την οποία δουλέυει πάνω στα έργα του. Αποκαλεί το θέατρο του το «θέατρο της καταστροφής» – αυτό που ο Charles Lamb ονομάζει «θέατρο της αποπλάνησης» – θέατρο πρόκληση για τον θεατή, με στόχο να «ερεθίσει τη συνείδηση» και να εξερευνήσει τα όρια του συναισθήματος. Το θέατρο του,  όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά παρατηρεί, «δεν μορφώνει, γιατί το να μορφώνεις σημαίνει να απλοποιείς».

 

Τέσσερις σκηνές από την παράσταση γράφτηκαν από μέλη της ομάδας: Δέσποινα Καλαϊτζίδου, Μαρία Κατσάνου, Μιχάλης Μαρκοδημητράκης, Ανθή Σαββάκη.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαρία Ριστάνη

Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Κίτση

Υπεύθυνη Ομάδας Δημιουργικής Γραφής: Δέσποινα Καλαϊτζίδου

Σκηνικά: Λυδία Νικούλη

Ενδυματολογία:  Αθηνά Κικιοπούλου

Φωτισμοί: Μαρία Κατσάνου

Υπέυθυνοι Προώθησης και Επικοινωνίας: Θεόφιλος Τσακαρδάνος, Κωνσταντίνα Κατράνα

Συμμετέχουν: Αμπατζή Ελένη, Γάζη Δέσποινα, Κώστα Βανέσα, Καραμπέρη Φωτεινή Μαρκοδημητράκης Μιχάλης, Ουγγρίνη Εμμανουέλα, Σαββάκη Ανθή, Τουμάζου Ελένη, Τσαρούχα Κατερίνα, Τσομπανίδου Φιλίτσα, Χατζηκωνσταντίνου Δημήτρης