«Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ» Σ.ΤΥΠΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
«Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ»
ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ
ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΒΑΝΙΔΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 9/11/2018 / ΩΡΑ: 19.15
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ : 10 & 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ /ΩΡΑ: 19.15

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΩΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

«ΑΣΤΕΡΙΑ» /ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Για πληροφορίες και κλείσιμο οργανωμένων μαθητικών παραστάσεων
μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του θεάτρου 2321054268 & 2321054585 εργάσιμες μέρες και ώρες.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 Γιατί να ταξιδεύει κανείς;

Μερικές ερωτήσεις μοιάζουν να έχουν αυτονόητες απαντήσεις αλλά όταν ο εμπνευστής του ταξιδιού είναι ένας συγγραφέας θρύλος όπως ο Ιούλιος Βερν τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Όταν ξεκινήσαμε για τον «Γύρο του κόσμου» νόμιζα πως είχαμε στα χέρια μας ένα έργο για παιδιά φαντασμαγορικό, με πολλές χώρες και πολλά μεταφορικά μέσα. Όμως όσο προχωρούσε το ταξίδι όλο και περισσότερο ένιωθα πως ο γύρος του κόσμου είναι απλώς η αφορμή για ένα άλλο παράλληλο πιο ουσιαστικό ταξίδι. Αυτό που κάνει κάποιος μέσα στην ψυχή του.

Ο Ιούλιος Βερν προοριζόταν για να γίνει δικηγόρος και να αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του πατέρα του Πέτρου. Η αυστηρή πειθαρχία που του επέβαλλε ο πατέρας του ανάγκασε τον Ιούλιο να ζήσει τα ταξίδια και τις περιπέτειες που ονειρευόταν μέσα στο μυαλό του με την φαντασία του.

Είδε αεροπλάνα στον ουρανό, υποβρύχια στον βυθό, ταξίδια στο διάστημα, με τόση σιγουριά και βεβαιότητα, με τόση ακρίβεια και λογοτεχνική επιστημοσύνη, που ανάγκασε σχεδόν την ανθρωπότητα να στρέψει το βλέμμα της προς το άγνωστο και να εξετάσει μήπως ήταν τελικά δυνατό ακόμη και το πιο φαινομενικά απίθανο να πραγματοποιηθεί;

Τον χαρακτήρισαν «πατέρα της επιστημονικής φαντασίας», μα ο χρόνος τον ανέδειξε περισσότερο ως προφήτη μιας τεχνολογικής εξέλιξης εφικτής και απόλυτα ρεαλιστικής.

Τα έργα του ανήκουν στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, όμως η επιρροή τους στον κόσμο των μεγάλων ήταν τόσο καταλυτική που μας κάνει να σκεφτόμαστε ποια είναι τελικά αυτή η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον κόσμο των παιδιών και των μεγάλων; Θυμάται πραγματικά κάποιος μεγάλος ποια ακριβώς ήταν η καθοριστική εκείνη στιγμή που έπαψε να είναι παιδί;

Ο Γύρος του κόσμου αποδείχτηκε και θεατρικά μια μοναδική εμπειρία κι όσο είναι άθλος για τον Φιλέα Φογκ να τον πραγματοποιήσει σε 80 ημέρες άλλο τόσο είναι για εμάς η δραματοποίηση του σε λιγότερο από μιάμιση ώρα.

Γι αυτό το μαγικά ρεαλιστικό ταξίδι λοιπόν θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς μου συνεργάτες.

Τον Μιχάλη Κοβανίδη που για άλλη μια φορά διασκεύασε το λογοτεχνικό κείμενο με μαεστρία, μένοντας στην καρδιά και το ύφος του κειμένου με σεβασμό στην διάνοια του συγγραφέα.

Τον Διογένη Δασκάλου που με τη μουσική του σύνθεση κατορθώνει πάντα να εξελίσσει την σκέψη μου και να δημιουργεί αναγνωρίσιμα μοτίβα που γίνονται οργανικό κι αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης.

Την Λιάνα Σπυριδωνίδου που δημιουργεί μοναδικούς πρωτότυπους φανταστικούς χώρους και μαζί με τον Δημήτρη Μπραικίδη δημιουργούν ονειρικά σκηνικά και κοστούμια.

Τον Μιχάλη Κουβόπουλο που με την τεράστια εμπειρία του δημιουργεί μοναδικούς φωτισμούς.

Τον Αστέριο Πολυχρονίδη που κινεί τα βήματά μας πάνω στην σκηνή.

Όλο το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν για να πραγματοποιηθεί μια τόσο φιλόδοξη παραγωγή.

Και τέλος τον πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών κ. Δ. Τσαλίκογλου και το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου που μας έδωσαν γενναιόδωρα και απλόχερα το εισιτήριο για να πραγματοποιήσουμε αυτό ο ταξίδι.

Καλλιόπη Ευαγγελίδου