“Ντίκενς αλλιώς: Ιστορίες Δύο Πόλεων” του Charles Dickens

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2012 Ώρα : 21.15΄μ.μ.

Α.Π.Θ. Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Αγγλικής

Θεατρική Ομάδα : Bald Theatre

Τίτλος Έργου :  “Ντίκενς αλλιώς: Ιστορίες Δύο Πόλεων” του Charles Dickens

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο

 

 Ο Κάρολος Ντίκενς (Charles Dickens) γεννήθηκε στις  7 Φεβρουαρίου 1812 και πέθανε  στο Ρότσεστερ στις  9 Ιουνίου 1870. Υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους μυθιστοριογράφους , θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της Βικτωριανής Εποχής (19ος αιώνας) και δημιουργός των κλασικών έργων, όπως «Όλιβερ Τουίστ» και «Μεγάλες προσδοκίες»  . Η δημοτικότητά του ποτέ δεν μειώθηκε στη διάρκεια της ζωής του, ενώ και σήμερα ακόμη η εκτίμηση για το έργο του είναι πολύ υψηλή. Οι πωλήσεις από τα βιβλία του, τα οποία εξακολουθούν να τυπώνονται, αγγίζουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής του, τα έργα του είχαν μεταφερθεί και στη θεατρική σκηνή.

Φέτος (2012) γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του. Με αφορμή αυτή την επέτειο αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με ένα σκηνικό ανέβασμα της Ιστορίας Δύο Πόλεων (1859). Πρόκειται για μια σύγχρονη διασκευή ενός έργου το οποίο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ιστορικά μυθιστορήματα του Κ.Ντίκενς. Το έργο τοποθετείται στο 18ο αιώνα (Λονδίνο-Παρίσι).Τα μέλη του Bald καθώς και φοιτητές του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, πειραματίζονται, δημιουργούν και αναρωτιούνται για το επίκαιρο ενός έργου που μετράει ήδη πάνω από 100 χρόνια ιστορίας.

 

Παίζουν οι : Αμπατζή Ελένη, Βεροιώτης Γιώργος, Γάζη Δέσποινα, Γρίβα Κωνσταντίνα, Δεμηρτζίδου Ιωάννα, Έλληνα Γεωργία, Ζηκούδη Μαρία Χριστίνα, Καμμένου Κωνσταντίνα, Λαζαρίνου Χριστίνα, Μακρής Κωνσταντίνος, Μαργέλης Πάνος, Μαρκοδημητράκης Μιχάλης, Ουγγρίνη Εμμανουέλα, Παρασκευαΐδου Τζένη, Πούγιου Στέλλα, Σπυροπούλου Δέσποινα, Τουμάζου Ελένη, Τσακμακίδου Ζωή, Τσομπανίδου Φιλίτσα .

 

Συντελεστές:

Μετάφραση – Διασκευή: Δέσποινα Καλαϊτζίδου

Σκηνοθεσία: Μαρία Ριστάνη

Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Κίτση

Σκηνικά: Βαδά Ελευθερία, Σαρατσλή Διονυσία, Σπάτη Λίζα

Κοστούμια: Βαδά Ελευθερία, Γκουγκούση Μελπομένη, Σιδηροπούλου Έλενα, Τέντσου Μαρία

Μουσική Επιμέλεια: Αποστολάκης Μιχάλης, Βεργοπούλου Σταυρούλα, Γκουτσίδης Στέργιος, Θυσιάδου Μαγδαλένα, Κατσάνου Μαρία

Φωτισμοί: Αποστολάκης Μιχάλης, Αυγερινού Βάσω, Δραγατσίκα Νατάσσα, Κατσάνου Μαρία

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αποστόλου Γεωργία, Γκουντή Αλεξάνδρα, Δεληπάλλα Νάσια, Κωνσταντινίδου Ελένη, Σαββινίδου Άννα

Υπεύθυνοι Προώθησης και Επικοινωνίας: Αυγερινού Βάσω, Γκουγκούση Μελπομένη, Μπαμπατσάρη Έλλη, Σαββινίδου Άννα