“Γέρμα” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

 Συνέντευξη Τύπου  παραχώρησε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, η Εταιρία Θεάτρου “Ηθικόν Ακμαιότατον” και οι συντελεστές της παράστασης «Γέρμα»

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ
Το φετινό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, σκοπεύει σε ένα θέατρο ανοιχτό με πολλές και σημαντικές παραστάσεις και ξεκινάει με την φιλοξενία της παράστασης «Γέρμα», ένα κλασσικό έργο, ένα έργο εμβληματικό του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Θ. Σαράντου και επιπλέον μια παράσταση που επιχορηγείται από το Υπ. Πολιτισμού.
Μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στο θέατρο Θησείο στην Αθήνα, η «Γέρμα» ξεκινάει το ταξίδι της σε επιλεγμένα θέατρα της Ελλάδας με πρώτο σταθμό τις Σέρρες.
Το πρόγραμμα μας για το 2019-20 έχει τίτλο Υλικό Ονείρων. Το θεωρώ πολύ σημαντικό που ξεκινάμε την γνωριμία με το υλικό των ονείρων με τη συγκεκριμένη παράσταση, που έχει στον πυρήνα της την αγωνία της ευτυχίας και της ολοκλήρωσης και ελπίζω το κοινό των Σερρών να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του θεάτρου.
Εύχομαι σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ
Έχω ξανάρθει στις Σέρρες τον Γενάρη του 2019 με το έργο του Παπαδιαμάντη τον ‘’Αμερικάνο’’ που είχε πολύ θερμή ανταπόκριση . Εκτιμώ πολύ το κοινό των Σερρών και εύχομαι να τα επικοινωνήσουμε τόσο καλά και με τη Γέρμα. Ένα έργο και ένας συγγραφέας που με ιντρίγκαρε ιδιαίτερα από τότε που ήμουν μαθητής, στο Θέατρο Τέχνης, γιατί πρόκειται για ένα επίκαιρο και σύγχρονο έργο που μιλάει για το ανεκπλήρωτο, μιλάει για μια γυναίκα που δεν μπορεί να κάνει παιδί, έχοντας μια πιο γενική όμως διάσταση, μια γυναίκα που δεν μπορεί να γίνει ευτυχισμένη, που δεν μπορεί να βρει την ολοκλήρωση. Η παράσταση έχει μεταφερθεί από την Ανδαλουσία σε ένα χωριό της Ηπείρου. Ήθελα το περιβάλλον να είναι γνώριμο, ήθελα οι μουσικές, τα ακούσματα να έχουν κάτι το οικείο, αυτό εξάλλου είναι το θέατρο που θέλω να κάνω ,ένα θέατρο που απευθύνεται κατευθείαν στη ψυχή των ανθρώπων . Είμαι ευτυχής που έτυχε σε αυτή τη συγκυρία να υπάρξει μια πολύτιμη ομάδα ανθρώπων ,καταρχήν ηθοποιών όπως η κ. Βίλμα Τσακίρη που παίζει τον ρόλο της γητεύτρας, της τσιγγάνας ,τη Ντολόρες, μια γυναίκα που είναι η χαρά της ζωής και που κατάφερε να εκπληρώσει τα όνειρά της. Η Πηνελόπη Μαρκοπούλου, είναι η Γέρμα, ο Τάσος Σωτηράκης υποδύεται τον Χουάν , και η Βασιλίνα Κατερίνη υποδύεται τη Μαρία. Είναι ένα εκπληκτικό κείμενο που παρόλο που γράφτηκε το 1934 παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Μεταφέραμε το έργο στην ελληνική πραγματικότητα κάπου στην Ήπειρο, με τη μουσική του Κωνσταντίνου Ευαγγελίδη. Να ευχαριστήσουμε την καλλιτεχνική διευθύντρια και όλο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό για τη συμπαράσταση και την υποστήριξη.

ΒΙΛΜΑ ΤΣΑΚΙΡΗ
Όταν έφυγα από τας Σέρρας πριν πάρα πολλά χρόνια , ήτανε επανάσταση. Ήθελα να κατέβω στην Αθήνα και να πάω σε δραματική σχολή. Πριν φύγω θυμάμαι πως είχαμε ανεβάσει με το σχολείο μου, το Λύκειο Θηλέων Σερρών, την παράσταση «Η θυσία του Αβραάμ» και έπαιζα τον Αβραάμ. Τότε κατάλαβα ότι αυτό που ήθελα να γίνω βρισκόταν πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι και τον τόπο μου. Και παρόλο που τα χρόνια εκείνα δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση, παρόλο που ήμουν πολύ μικρή και από την Αθήνα ήξερα μόνο τον Παρθενώνα, ανέβηκα σε ένα λεωφορείο που πήγαινε για Ναύπλιο και πήγα στην Αθήνα και στην δραματική σχολή. Τώρα που είμαι εδώ, για πρώτη φορά στην σκηνή του δημοτικού θεάτρου Αστέρια ,νιώθω βαθιά συγκίνηση που είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να κρύψω.
Δεν παίζω πια συχνά στο θέατρο παρά μόνο σε επιλεγμένες δουλειές όμως αυτό το καταπληκτικό έργο και αυτή η παράσταση γεμίζει την ψυχή μου.

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Είναι η δεύτερη φορά που παίζω σε αυτό το θέατρο στα Αστέρια ,είναι ένα πάρα πολύ ωραίο θέατρο ,πολύ ζεστό με εξαιρετική ενέργεια . Η Γέρμα είναι μια πολύ ευχάριστη συγκυρία , να παίζω με αυτούς τους συνεργάτες. Παίζω έναν αρχετυπικό χαρακτήρα, μιας γυναίκας που θέλει να ζήσει ,μιας γυναίκας που επαναστατεί. Παίζοντας αυτόν το ρόλο σκέπτομαι κάθε φορά πόσες γυναίκες βρίσκονται σε αυτή τη θέση , πόσες γυναίκες αγωνίζονται για τα παιδιά τους, για την εργασία τους και πιστεύω ότι εμείς οι γυναίκες έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να πετύχουμε ουσιαστικά την ισότητα. Αφιερώνω την παράσταση σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά και νιώθω βαθιά συγκινημένη που παίρνω μέρος σε αυτήν.

ΤΑΣΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ
Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στις Σέρρες , αλλά η πρώτη φορά που παίζω σε αυτό το θέατρο, στο θέατρο Αστέρια. Έργα όπως η Γέρμα του Λόρκα ,είναι τεράστια σαν κείμενα. Αυτούς τους συγγραφείς που τους έχουμε γνωρίσει και τους έχουμε αγαπήσει στη δραματική σχολή ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να σου δοθεί η ευκαιρία μέσα στο επάγγελμα να τους συναντήσεις. Ο Γιάννης είναι ένας ρόλος που όσο και να σκάψεις ποτέ δε θα βρεις το τέλος .Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτή τη συνεργασία. Να ναι καλά οι Σερραίοι και να έρθουν να μας δούνε !