«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΜΗ» του Rainer Werner Fassbinder

ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2012 / ΩΡΑ 21:15

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ DIJON ΓΑΛΛΙΑΣ 


ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ:  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΜΗ του Rainer Werner Fassbinder

 

 

Λίγα λόγια για το έργο:

H Βρέμη προσεγγίζει τα αδιέξοδα που επιβλήθηκαν από δυναστευτικά συστήματα. Οι συνθήκες αυτές «οδηγούν» το δηλητήριο τους μέχρι τις φλέβες της ηρωίδας. H Geesche στηρίζεται στην σεξουαλικότητα της, στην επιθυμία της και τέλος στην ουτοπία της ότι θα ελευθερωθεί. Στηρίζεται στο γεγονός ότι είναι γυναίκα και για να ξεπεράσει τα εμπόδια.

χρησιμοποιεί διάφορες μάσκες. Από τη μάσκα του κοινω – νικού όντος  μέχρι  την επαναστατική passionaria………

Οι δολοφονίες που διέπραξε η Geesche  είναι επίσης πραγματικές απόπειρες να υπερασπίσει τον εαυτό της απέναντι στους δυνάστες της, τραγωδία της σύγχυσης, της πολιτικής και σεξουαλικής βίας, αυτή η Βρέμη θα μπορούσε να βρει κάποια συνήχηση στην καθημερινή επικαιρότητα.

Σ’αυτο το μικρό καταφύγιο έκθεσης του πόνου που είναι το θέατρο, αυτή η ιστορία θα πάρει την μορφή ενός τρομακτικού παραμυθιού.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Η κ. Goottfied, το γένος Τimm, χήρα Miltenberger (Geesche στο έργο) αποκεφαλίστηκε δημόσια στις 21 Απριλίου το 1831 στη Bρεμη γιατί δηλητηρίασε με αρσενικό 15 άτομα  του περιβάλλοντος  της. Aπο αυτό το χρονικό που την εποχή του κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα γιατί οδήγησε στην τελευταία δημόσια θανάτωση, ο Fassbinder αντλεί μια τραγωδία επιθετικά ανεπιτήδευτη της αστικής ζωής. H Geesche ξεπροβάλλει από τον ιστορικό χαρακτήρα ως  μια αυθόρμητη αγωνίστρια της γυναικείας υπόθεσης. H βία της απελευθερώνει και τους δυνάστες  και τους δυναστευμένους πριν να καταβαραθρωθεί στο αδιέξοδο του ιερού πόλεμου.

 

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ:

ΠΑΙΖΟΥΝ : ADELAIDE PORNET, JULIE DE MORI, MARION GOUBAULT, ELODIE LABROSSE, MURIELLE OZANON, CAMILLE ONEGLIA, JANA KUHNEL, CHARLESVERMOT-DESROCHES, RAPHAEL ANCERY, YASSINE ID BABOU.

Σκηνοθεσία: GUILLAUME MALVOISIN

Φωτισμός: VINCENT GREDINΣκηνοθεσία: GUILLAUME MALVOISIN

Μουσική : HAFTAPPARAT