Ιστορικό

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών είναι ένα από τα πρώτα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που δημιουργήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και εντάχθηκαν στον ευρύτερο σχεδιασμό του για την θεατρική ανάπτυξη και την πολιτιστική επανένταξη της, εκτός των τειχών, άλλης Ελλάδας. Έκτοτε και με την πνευματική του δραστηριότητας παρεμβαίνει θετικά στα πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας με το έργο του στην διαμόρφωση ποιοτικών όρων ανάπτυξης της θεατρικής παιδείας στο ευαίσθητο ιστορικά & πολιτιστικά τοπίο της ακριτικής μας περιφέρειας.

Η πολιτιστική του φιλοσοφία που καθορίζει τους στόχους και τις βασικές του αρχές, προσδιορίζεται από τις πνευματικές ανάγκες του κοινωνικού του περιβάλλοντος και εστιάζεται την ουσιαστική προσέγγιση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των νέων και των μαζικών χώρων μέσα από ένα πρόγραμμα εξωστρεφούς θεατρικού προσανατολισμού, που πέρα από τις παραγωγές της  Κεντρικής του Σκηνής, ανταποκρίνεται στο κοινωνικό αίτημα της πόλης και της περιφέρειας για γνώση, συμμετοχή και δημιουργία.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1984 μετά την διάλυση του Κρατικού Θεάτρου Ανατολικής Μακεδονίας (κλιμάκιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), που με έδρα τις Σέρρες λειτουργούσε από το 1979. Από το Δεκέμβριο του 1992 μετατρέπεται σε Δημοτική Επιχείρηση, αλλάζοντας το Νομικό του Πλαίσιο από Ν.Π.Δ.Δ. σε Ν.Π.Ι.Δ Έχει έδρα και χρησιμοποιεί για τις δραστηριότητές του το Θέατρο της οδού Ορφέως, ένα διατηρητέο αρχιτεκτονικό κόσμημα ιστορικής μνήμης, που κτίστηκε από τον Όμιλο «ΟΡΦΕΑΣ» το 1909 με την αρωγή του τότε Ελληνικού Προξενείου για να εξυπηρετήσει τις πολιτιστικές ανάγκες του Ομίλου και της πόλης, μα κυρίως τους σκοπούς του Μακεδονικού αγώνα. Έκτοτε και μέχρι σήμερα φιλοξενεί στην αίθουσά του την νεότερη ιστορική και πολιτιστική ζωή της πόλης των Σερρών.

Οι οικονομικοί πόροι του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου των Σερρών συνδέονται με τις επιχορηγήσεις που προβλέπονται από την Προγραμματιστική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & του Δήμου Σερρών, ενώ ένα μικρότερο ποσό προέρχεται από ίδια έσοδα (εισιτήρια) και άλλες πηγές (διαφημίσεις, χορηγίες κ.λ.π.)

Κατά την διάρκεια της πολυετούς θεατρικής του διαδρομής το Θέατρο των Σερρών ανέβασε μέχρι σήμερα πλήθος θεατρικών παραγωγών ελληνικού και παγκοσμίου ρεπερτορίου σε όλες τις σκηνές που διαθέτει. Εκτός των πολυπληθών του πολιτιστικών εκδηλώσεων και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για την προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας, διοργανώνει  κύκλους μαθημάτων θεατρικής παιδείας, θεατρικά σεμινάρια, ενώ κατ’ έτος διοργανώνει την Διεθνή Πανεπιστημιάδα Θεάτρου. Στην μέχρι σήμερα θεατρική του πορεία, συνεργάστηκε με τους παρακάτω Καλλιτεχνικούς Διευθυντές:

1984-1985 : ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

1985-1988 : ΓΚΟΤΣΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ

1988-1989 : ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΛΕΑΡΧΟΣ

1989-1991 : ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝ

1992-1993 : ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

1993-1994 : ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

1995-1999 : ΣΙΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2000-2003 : ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

2003- 2006 : ΒΕΡΓΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

2006 – 2007 : ΣΙΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2008-2011 : ΓΚΟΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

2012-2017 : ΜΕΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

2018          : ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ