Ιστορικό

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών είναι ένα από τα πρώτα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που δημιουργήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και εντάχθηκαν στον ευρύτερο σχεδιασμό του για την θεατρική ανάπτυξη και την πολιτιστική επανένταξη της, εκτός των τειχών, άλλης Ελλάδας. Έκτοτε και με την πνευματική του δραστηριότητας παρεμβαίνει θετικά στα πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας με το έργο του στην διαμόρφωση ποιοτικών όρων ανάπτυξης της θεατρικής παιδείας στο ευαίσθητο ιστορικά & πολιτιστικά τοπίο της ακριτικής μας περιφέρειας.

Η πολιτιστική του φιλοσοφία που καθορίζει τους στόχους και τις βασικές του αρχές, προσδιορίζεται από τις πνευματικές ανάγκες του κοινωνικού του περιβάλλοντος και εστιάζεται την ουσιαστική προσέγγιση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των νέων και των μαζικών χώρων μέσα από ένα πρόγραμμα εξωστρεφούς θεατρικού προσανατολισμού, που πέρα από τις παραγωγές της Κεντρικής του Σκηνής, ανταποκρίνεται στο κοινωνικό αίτημα της πόλης και της περιφέρειας για γνώση, συμμετοχή και δημιουργία.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1984 μετά την διάλυση του Κρατικού Θεάτρου Ανατολικής Μακεδονίας (κλιμάκιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), που με έδρα τις Σέρρες λειτουργούσε από το 1979. Από το Δεκέμβριο του 1992 μετατρέπεται σε Δημοτική Επιχείρηση, αλλάζοντας το Νομικό του Πλαίσιο από Ν.Π.Δ.Δ. σε Ν.Π.Ι.Δ.

Έχει έδρα και χρησιμοποιεί για τις δραστηριότητές του το ιστορικό ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Αστέρια που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Π. Κωστοπούλου στο κέντρο της πόλης των Σερρών και διαθέτει δύο σκηνές, μια κεντρική σκηνή 540 θέσεων και μια βοηθητική σκηνή 107 θέσεων.
Οι οικονομικοί πόροι του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου των Σερρών συνδέονται με τις επιχορηγήσεις που προβλέπονται από την Προγραμματιστική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού- του Δήμου Σερρών- και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από ίδια έσοδα (εισιτήρια), Ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες πηγές όπως διαφημίσεις, χορηγίες κ.λ.π.
Κατά την διάρκεια της πολυετούς θεατρικής του διαδρομής το Θέατρο των Σερρών ανέβασε μέχρι σήμερα πλήθος θεατρικών παραγωγών από το Ελληνικό και Παγκόσμιο κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο σε όλες τις σκηνές που διαθέτει αλλά και σε άλλους χώρους και σε περιοδείες. Έχει συμμετοχή στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα με παραγωγές αμιγώς δικές του ή συμπαραγωγές και συνεργασίες με όλες σχεδόν τις σημαντικές προσωπικότητες της εποχής μας από τον χώρο του θεάτρου, των τεχνών και των γραμμάτων.

Εκτός των πολυπληθών του θεατρικών παραγωγών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για την προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας, διοργανώνει κύκλους μαθημάτων θεατρικής παιδείας που καλύπτουν όλες τις ηλικίες, θεατρικά σεμινάρια, συνεργασίες με την εκπαίδευση, μετακλήσεις σημαντικών θεατρικών θιάσων, θεματικές βραδιές και αφιερώματα σε συνεργασία με φορείς του Νομού, ενώ κατ’ έτος από το 2004 μέχρι σήμερα διοργανώνει την Διεθνή Πανεπιστημιάδα φοιτητικού Θεάτρου, ένα κορυφαίο θεατρικό φεστιβάλ, το οποίο κατά την περίοδο 2011-2015 είχε ενταχθεί σε ΕΣΠΑ πενταετούς διάρκειας και κατά την διάρκεια του οποίου φιλοξενούνται στην πόλη των Σερρών περίπου 250 φοιτητές, εισηγητές και επίσημοι προσκεκλημένοι από όλο τον κόσμο.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών τα τελευταία χρόνια διαθέτει επίσης οργανωμένη θεατρική βιβλιοθήκη, με πάνω από 600 θεατρικά έργα, τα οποία προέρχονται από το αρχείο του θεάτρου αλλά και δωρεές εκδοτικών οίκων και πολιτών, με στόχο την διάσωση του αρχείου του θεάτρου, σπάνιων θεατρικών έργων και μεταφράσεων, την προώθηση της θεατρικής έρευνας και την διευκόλυνση των επαγγελματιών του θεάτρου αλλά και των ερασιτεχνών και σπουδαστών στην ανεύρεση ενός θεατρικού έργου ή συγγράμματος γύρω από το θέατρο.

Στην μέχρι σήμερα Καλλιτεχνική του πορεία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών συνεργάστηκε με τους παρακάτω

Καλλιτεχνικούς Διευθυντές:

1984-1985 : ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
1985-1988 : ΓΚΟΤΣΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ
1988-1989 : ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΛΕΑΡΧΟΣ
1989-1991 : ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝ
1992-1993 : ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
1993-1994 : ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
1995-1999 : ΣΙΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2000-2003 : ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
2003- 2006 : ΒΕΡΓΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
2006 – 2007 : ΣΙΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2008-2011 : ΓΚΟΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
2012-2017 : ΜΕΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
2018 : ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ