«Η ΤΕΛΕΤΗ» του Παύλου Μάτεσι

ΤΡΙΤΗ  5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΏΡΑ  21.00 ΄

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Η τελετή με τον κλαυσίγελο είναι ένα “αριστοτέχνημα που δίκαια το ξεχώρισε η κριτική επιτροπή του κρατικού θεατρικού διαγωνισμού. Οπωσδήποτε αντίθετα από πολλά ελληνικά έργα που άμα παρουσιασθούν στη σκηνή χάνουν τη μάχη τους, “η Τελετή” αποτελεί μια νίκη. Το έργο μας μεταφέρει, μέσα από μια σειρά κωμικών καταστάσεων, στα σαλόνια της μικροαστικής κοινωνίας. Θέμα του έργου, η προετοιμασία μιας κηδείας, όπου τη θλίψη για την απώλεια υποκαθιστά, ή ακριβέστερα, καλύπτει η φροντίδα των συγγενών, η νεκρή να θαφτεί με όλους τους τύπους και με την αρμόζουσα στην τάξη της “επισημότητα”.

Πίσω από την σκηνή υπάρχει ένα φέρετρο. Στην σκηνή 8 γυναίκες, συγγενείς της νεκρής, αγωνίζονται να ταχτοποιήσουν όλες εκείνες τις άπειρες λεπτομέρειες που στο τέλος θα δώσουν μια “αξιοπρεπή” κηδεία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αυτή η “αξιοπρέπεια”. Η νεκρή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αφορμή, ένα πρόσχημα για να επιδείξουν την όποια οικονομική τους θέση, για αυτό τα θέλουν όλα να δηλώνουν το κόστος τους, το φέρετρο, τα στεφάνια, τα ρούχα, το γραφείο τελετών, τα εδέσματα, τα ποτά. Τα ετοιμάζουν για να τα δουν κάποιοι άλλοι…

Ο Μάτεσις κάνοντας “μαύρο χιούμορ” επιτίθεται στο μικροαστό, τον αναγκάζει να δει το άδειο του πρόσωπο. Σαν γνήσιος σατιρικός διογκώνει, μεγεθύνει, φτάνει πολλές φορές μέχρι την καρικατούρα ή μέχρι την τερατοποίηση. Ο μικροαστός ζει περιχαρακωμένος μέσα στις φράσεις κλειδιά του, τις επισκέψεις του, τους συγγενείς του και την ανασφάλεια του. Είναι ένας κόσμος γελοίος, αντιδραστικός και ασφυκτικός. Kι ο Mάτεσις τον μισεί αυτόν τον κόσμο γιατί μέσα στην συνείδησή του παίρνει το πλάτος και τη σημασία του ελληνικού κόσμου, του ελληνικού χώρου. H Ελλάδα είναι χώρα μικροαστική.

Παίζουν οι:  Νίκος Παπαδάκης, Στέφανος Στεφάνου,Κατερίνα Κυπραίου, Κατερίνα Αντωνίου,
Ελένη Λαζαράκη,  Νέλλη Ζακάρ, Γκέλλυ Κουρουτζή, Άλκηστις Δημοβασίλη, Αλεξάνδρα Βλασερού, Βασιλική Δήμου.

Συντελεστές
Μουσική: Νίκος Δρογώσης
Σκηνοθεσία: Τσαμάκος Δημήτρης
Φώτα –Ήχος : Δήμητρα Παπούλη