ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ  15ΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  24/5/2019 / ΏΡΑ : 21.15
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : « ΑΝΕΒΑ ΜΗΛΟ- ΚΑΤΕΒΑ ΡΟΔΙ»
Τίτλος έργου:  : «Η ΣΤΡΙΓΓΛΑ»  ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
διάρκεια: 1,10΄ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η Ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ανέβα μήλο – Κατέβα ρόδι» στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Πανεπιστημιάδας Φοιτητικού Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Η Στρίγγλα».

Η Στρίγγλα στην λαϊκή παράδοση συμβολίζει το κακό, το αποτρόπαιο, που μπορεί να είναι γύρω μας, δίπλα μας, ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Αν το αφήσουμε υπομονετικά να συνυπάρχει δίπλα μας, το κακό γιγαντώνεται, και κινδυνεύει να εξοντώσει τα πάντα. Κάπως έτσι η Στρίγγλα του παραμυθιού εξοντώνει τα ζώα, τους ανθρώπους, ολάκερη την πολιτεία της. Ο Γιαννάκης, το άξιο παλικάρι, ανακαλύπτει την αλήθεια και προσπαθεί να δώσει λύση. Αλλά η αλήθεια είναι οδυνηρή, ανείπωτη. Θα τον αφήσει η οικογένειά του και η κοινωνία να εξοντώσει το κακό;

Ο δρόμος προς την ενηλικίωση απαιτεί να βαδίσει ο καθένας τον δρόμο της ερημιάς και της αυτογνωσίας μόνος του, έναν δρόμο που συνήθως κρύβει πολλές δυσκολίες και εμπόδια. Ο ήρωας θα ολοκληρωθεί μόνο όταν υπακούσει στην εσωτερική ηρωική φωνή του, όταν ανασύρει τη λιονταρίσια δύναμη από μέσα του για να μείνει πιστός στο αρχικό του όραμα. Μέσα από μάχη σώμα με σώμα με το κακό, ο Γιάννης επιδιώκει να εξοντώσει τα ανείπωτα και να χτίσει τη νέα ζωή γύρω του, κάνοντας έτσι την μεγάλη του ηρωική πράξη.

Η Στρίγγλα, ένα «μαγικό» παραμύθι της προφορικής παράδοσης, αποτελεί αφορμή για μία πολυαισθητηριακή καλλιτεχνική παράσταση από την Ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ανέβα μήλο – Κατέβα ρόδι». Επιδίωξη της ομάδας είναι μια μουσική εκπαίδευση με έμφαση στην αγωγή του συναισθήματος, της κριτικής σκέψης, και στη δημιουργία καλλιτεχνικών και μουσικών εμπειριών στους συμμετέχοντες. Στην παράσταση περιλαμβάνονται παραδοσιακά τραγούδια σε μία σύγχρονη, πολυφωνική ή αυτοσχεδιαστική διασκευή. Παράλληλα, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί και αυτοσχεδιασμοί σωματικών κρουστών δημιουργούν τα ανάλογα με την πλοκή του έργου ηχοτοπία. Χαρμολύπη η επίγευση του παραμυθιού, χαρμολύπη και το συναίσθημα που προκαλούν τα τραγούδια της παράστασης. Ευχαριστούμε την κ. Αλεξάνδρα Παγιατάκη για τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης, και το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας για την στήριξη.

Η Ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ανέβα μήλο – Kατέβα ρόδι» αποτελείται από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με καλλιτεχνική υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Ζωή Διονυσίου. Λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2012 με συνεχή ανανέωση των μελών της. Στόχος της ομάδας είναι να προάγει τον προφορικό λόγο και τη λαϊκή μουσική παράδοση αντλώντας από παραμύθια, παιχνιδοτράγουδα, τραγούδια και λαϊκά δρώμενα. Μέσα από εθνομουσικολογική και λαογραφική έρευνα, εξερεύνηση διακαλλιτεχνικών πρακτικών, και τις δημιουργικές ιδέες των μελών της, η ομάδα επιδιώκει να αποδώσει τον προφορικό λόγο μέσα από ένα μουσικοθεατρικό πρίσμα, παρέχοντας ταυτόχρονα μια νέα, αναζωογονητική, και διαδραστική προοπτική στο είδος του μουσικού θεάτρου.

Η ομάδα έχει παρουσιάσει περισσότερες από 60 παραστάσεις σε θέατρα, πλατείες, σχολεία, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Κάποιες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Σολωμού στην Κέρκυρα, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Κέρκυρας, στο Πολύτεχνο, στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στην ΕΡΑ Κέρκυρας, στο 7ο και 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη, στους Παξούς, στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αμαλιάδα, στην Παβία Ιταλίας, στο Μέτσοβο, στα Ιωάννινα, στη Βιέννη Αυστρίας, στις Σέρρες, στην Αθήνα, στη Σαντορίνη κλπ.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι φοιτητές: Ελένη Βασιλείου, Νικόλας Γεωργίου, Σοφία Καλογρούλη, Βίλμα Κατσέλη, Αλεξάνδρα Κυριάκου, Κλειώ Κωνσταντάκου, Ελίνα Λευθεριώτη, Χριστίνα Λιάνου, Αμαλία Μπελιά, Στέφανη Νεοφύτου, Χάρης Πανδής, Μαρίνα Παπαγεωργίου, Θέα Παπαδοπούλου, Ελίζα Πατσιώλη, Ευτύχιος Σελεάρης, Έλλη Σίδερη, Λεωνίδας Φιλόπουλος.

 

 

 ΣΑΒΒΑΤΟ  25/5/2019 / ΏΡΑ : 21.15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ  «Θ.Ο.Ο.Π.Α»
Τίτλος έργου: «Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ» ΤΟΥ ΖΑΝ ΖΙΡΩΝΤΟΥ
διάρκεια: 1.45΄ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Γραμμένο λίγα χρόνια πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το έργο είναι μια έκκληση για ειρήνη. Ο Έκτορας, μπουχτισμένος από τους πολέμους, αποφασίζει να επιστρέψει την Ελένη στους Αχαιούς για να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος. Το μεγαλύτερό του εμπόδιο όμως είναι οι ίδιοι οι Τρώες, οι οποίοι με διάφορα προσχήματα αρνούνται να την δώσουν πίσω. Πηγαίνοντας κόντρα στο μοιραίο, ο Έκτορας κάμπτει μία μία τις αντιστάσεις μέχρι την τελική διαπραγμάτευση με τον Οδυσσέα
που θα κρίνει αν ο Τρωικός Πόλεμος θα γίνει ή όχι.
Εναλλάσσοντας με μαεστρία την κωμωδία με το δράμα, ο Ζαν Ζιρωντού κατορθώνει να μας μιλήσει για τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής του, όπως ο φανατισμός που οδηγεί στην κοινωνική πόλωση και η θέση της γυναίκας σε μια πατριαρχική κοινωνία. Ζητήματα που είναι και σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ.
Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Αρτελάρης

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 25/05/2019

ΒΙΚΥ ΠΑΡΑΣΧΟΥ
Σεμινάριο /Τίτλος: «Εισαγωγή στην κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό»
ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ / ΏΡΑ: 6.00΄μ.μ.

Καθημερινά εκτελούμε χιλιάδες κινήσεις μηχανικά και χωρίς σκέψη. Καμία κίνηση όμως δεν είναι τυχαία.

‘Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς επηρεάζεται και πώς (περι)ορίζεται η κίνησή μας μέσα από τα κοινωνικά στερεότυπα; Ο τρόπος που κινείται το κάθε σώμα είναι το αποτέλεσμα μηχανικών, φυσιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων. Η κίνηση είναι ένας τρόπος να «μιλήσουμε» χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τον λόγο.

Σε αυτό το σεμινάριο μέσα από την παρατήρηση και τον αυτοσχεδιασμό θα επεξεργαστούμε την κίνηση μας μέσα από διάφορες συνθήκες καθώς και σε σχέση με τα άλλα σώματα.

Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε και να διερευνήσουμε τα όρια και τις δεξιότητες του σώματος μέσα από μια ψυχαγωγική διαδικασία. Μέσα από την κίνηση θα συνειδητοποιήσουμε τη μοναδικότητα που συνιστά και την ταυτότητά μας.

«Αυτό που ενώνει τους χορευτές <…> είναι το ευάλωτο τους» δηλώνει ο Μπαρίσνικοφ. «Θυμάμαι την μεγάλη Μάρθα Γκράχαμ να λέει ότι το σώμα δεν μπορεί να πει ψέματα. Όταν ένα σώμα κινείται είναι το πιο αποκαλυπτικό πράγμα. Χόρεψε μου για ένα λεπτό και θα σου πω ποιος είσαι…»

Για το σεμινάριο δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία. Συνίσταται να φοράτε άνετα ρούχα.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα :Παράσχου, Βασιλική
Χορεύτρια, Performer

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη των Σερρών. Αποφοίτησε από το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει επίσης ολοκληρώσει τις σπουδές της στο τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών Χορού/Performing Arts. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικού χορού, musical, Arts Therapy, ένταξης και ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία σε τμήματα εκμάθησης χορού, σωματικού θεάτρου, αγωγής λόγου, χοροκινητικής έκφρασης και συγγραφής θεατρικού έργου. Έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις ως χορεύτρια, ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, ενώ από το 2016 συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πραγματοποιώντας τα μαθήματα χορού και κινησιολογίας στο ολοήμερο θερινό καλλιτεχνικό εργαστήρι.