12η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

12η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Στην Μικρή Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια»

Σάββατο 21 Μαϊου 2016 /ώρα: 5.00΄μ.μ. – 8.00΄μ.μ.dipetheserron.gr_andromaxi_matzoli_panepistimiada_2016
Σεμινάριο-Εργαστήριο Επικοινωνίας και έκφρασης (ανοιχτό προς το κοινό)
Γνωριμία με το Θεατρικό Παιχνίδι
με την Ανδρομάχη Μοντζολή ,
Διδάκτορα Θεατρολογίας, Σκηνοθέτη – Σκηνογράφο – Ενδυματολόγο
Ειδική σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου & Αισθητικής Αγωγής, Καλλιτεχνικό Δ/ντή του Θεάτρου της Ημέρας

Στο Σεμινάριο – Εργαστήριο αυτό:
Θα προσεγγίσουμε με βιωματικό κυρίως τρόπο, την μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού
(πρωτότυπη ψυχαγωγική-εκπαιδευτική-επιστημονική μέθοδο), που επιδιώκει την δια μέσου των τεχνών ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση και αποτελεί τον κύριο εκφραστή της Παιδευτικής Θεατρικής έκφρασης.
Διερχόμενοι τις βασικές ενότητες του Θεατρικού Παιχνιδιού:
Θα γνωρίσουμε, μέσα από παιχνίδια, βασισμένα σε πολλαπλά ερεθίσματα, ασκήσεις και δρώμενα, τη δομή και τις τεχνικές ανάπτυξής του, τα επίπεδα και τις φάσεις του, τη συγκρότηση και τη δυναμική της ομάδας μέσα από έντονη αισθησιοκινητική δράση και ευαισθητοποίηση.
Θα παίξουμε το παιχνίδι των ρόλων και θα δοκιμάσουμε τεχνικές και φάσεις ανάπτυξης της έκφρασης.
Θα μιλήσουμε μέσα από τη γλώσσα του σώματος και τον Αυτοσχεδιασμό
Θα αξιοποιήσουμε θεματολογικούς πυρήνες, το τυχαίο, το αυθόρμητο, το αυτοσχέδιο
και μέσα από δρώμενα ατομικά και ομαδικά θα καταλήξουμε στην Αναπαράσταση, τη σύνθεση μιας σκηνικής δράσης.
Και θα συζητήσουμε για τις Εφαρμογές της μεθόδου στην θεατρική πράξη και την εκπαιδευτική διαδικασία, για το Θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι, αλλά και το θέατρο για παιδιά και με παιδιά.
Θα καθορίσουμε τον ρόλο του εμψυχωτή και θα προβούμε σε μια Θεατρολογική και παιδαγωγική προσέγγιση του Θ.Π.
Με λίγα λόγια Θα επικοινωνήσουμε και θα εκφραστούμε μέσα από τα συναισθήματα.
Και θα περάσουμε μαζί κάποιο ευχάριστο, δημιουργικό και -ελπίζω- ωφέλιμο χρόνο.
Σημείωση:
Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα (φόρμες, κάλτσες κλπ)
Η ολοκλήρωση, εμβάθυνση και διάστασή τους θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο βαθμό και από τη δυναμική που θα αναπτύξει η ομάδα.

Σπουδές:
Πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας στη ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Πτυχίο και Μεταπτυχιακό (Maitrise) (Θεατρολογίας στο ΠΑΝ/ΜΙΟ της ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ, ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Πτυχίο Εφαρμοσμένων Εικαστικών και Διακοσμητικών τεχνών Ανωτέρας ΣΧΟΛΗΣ ΒΑΚΑΛΟ (Καλές Τέχνες, Σκηνογραφία και Ενδυματολογία με δάσκαλο το Γιώργο Βακαλό, Ζωγραφική με τον Παναγιώτη Τέτση, Ιστορία της Τέχνης με την Ελένη Βακαλό.) Με ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ του ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ εργάστηκε στην COMEDIE FRANCAISE (το ιστορικό Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας) δίπλα σε πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες: Γιουσέφ Σαϊν, Ζάκ Λασάλ, Ανατόλι Βασίλιεφ, Ντάριο Φο, Γιάννη Κόκκο.
Μέλος: ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ, ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ASSITEJ (Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για παιδιά και νέους), ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2016 / ώρα: 6.00΄μ.μ.- 8.00΄μ.μ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : «ΟΣΟ ΓΡΑΦΩ ΜΑΘΑΙΝΩ» (ανοιχτό προς το κοινό)
Με τον κ. Βασίλη Ρίσβα

Μην σας παραπλανά ο δασκαλίστικος τίτλος. Σ’ αυτή την κουβέντα – γιατί για κουβέντα dipetheserron.gr_vasilis_risvas_panepistimiada_2016πρόκειται –ούτε μάθημα θα κάνω ούτε λογύδρια θα βγάλω. Ο τίτλος έχει άμεση σχέση μ’ αυτό που έχω συμπεράνει μετά από 20 χρόνια συγγραφής σεναρίων. Κι αυτό είναι ότι όσο γράφω, μαθαίνω. Μαθαίνω να πειραματίζομαι με διαφορετικά είδη γραφής, να αυτοαναιρούμαι, να μην ακολουθώ συνταγές, να μην υπακούω σε κανόνες και να επιστρέφω πάντα στην βασική αρχή. «Η ιστορία μου πρέπει να αρέσει όχι μόνο σε μένα αλλά και σε πολλούς άλλους. Αλλιώς δεν έχει λόγο να ειπωθεί.» Παγιωμένη άποψη δεν έχω σχηματίσει για το τι είναι αυτό που κάνει ένα σενάριο επιτυχία ή ευθύνεται για την αποτυχία του. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι ένα καλό σενάριο μπορεί να καταστραφεί από κακή παραγωγή και κακή σκηνοθεσία. Ένα κακό σενάριο δεν μπορεί να το σώσει ούτε η καλή παραγωγή, ούτε ο καλός σκηνοθέτης. Σας περιμένω λοιπόν να κουβεντιάσουμε περί σεναρίου. Αλλά να ξέρετε ότι αν δεν έχετε κάτι να με ρωτήσετε… απλώς θα κοιταζόμαστε.
Βασίλης Ρίσβας (ηθοποιός – σεναριογράφος)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΣΒΑΣ (ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ) Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1963. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη και της Σχολής Γραφικών Τεχνών ΑΚΤΟ.
Από το 1992 εργάζεται ως ηθοποιός στο ελεύθερο και στο Εθνικό Θέατρο.
Από το 1996 γράφει σενάρια για τηλεοπτικές παραγωγές.

Τηλεόραση
«ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ» (σειρά για την ΕΤ 1) – «ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΦΙΛΟΙ» (σειρά για το ΜΕΓΚΑ) – «ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΕΣ ΠΕΘΕΡΕΣ» (σειρά αυτοτελών επεισοδίων για το ΜΕΓΚΑ) – «SAFE SEX» (σειρά αυτοτελών επεισοδίων για το FILMNET και το ΜΕΓΚΑ) – «10η ΕΝΤΟΛΗ» (σειρά αυτοτελών επεισοδίων για τον ALPHA)
«ΠΕΝΗΝΤΑ – ΠΕΝΗΝΤΑ» (σειρά για το ΜΕΓΚΑ) – «ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ» (σειρά για το ΜΕΓΚΑ) – «3ος ΝΟΜΟΣ» (σειρά αυτοτελών επεισοδίων για το ΜΕΓΚΑ)
«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΜΜΑΣ» (σειρά για το ΜΕΓΚΑ) «10η ΕΝΤΟΛΗ 4ος ΚΥΚΛΟΣ» (σειρά αυτοτελών επεισοδίων για τον ALPHA) – «ΤΑΜΑΜ» (σειρά για τον ΑΝΤ1)

Θέατρο
Σε συνεργασία με την Ρεγγίνα Καπετανάκη έχει γράψει το παιδικό θεατρικό έργο
«4 ΑΧΤΙΔΕΣ + 1 ή ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΛΟΥΜ ΤΟΥ ΜΠΡΙΛΗ» που παίχτηκε απ’ το θέατρο του Ν. ΚΟΣΜΟΥ και ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ που παίχτηκε στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΡΕΞ) – Έχει γράψει το θεατρικό έργο «Ο ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ» που παίχτηκε απ’ το θίασο ΑΛΛΗ ΣΚΗΝΗ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2016 / ώρα: 6.00΄μ.μ.- 8.30΄μ.μ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΥ (κλειστό έως 25 άτομα)
Με την κ. Βίλη Σωτηροπούλου

Η Βίλη Σωτηροπούλου, ηθοποιός και συγγραφέας θεάτρου θα μιλήσει για την εμπειρία της από το Θέατρο Δρόμου στο Παρίσι και στην Αβινιόν (1987-1990) αλλά και στην Αθήνα από τις αρχές του 1990 (ήταν από τους πρώτους που «έφεραν» το είδος αυτό στη χώρα μας) έως το 2005. Μετά τη συζήτηση, όποιοι θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν σε ασκήσεις επάνω στο »θέατρο των μπουφόνων του μεσαίωνα», που είναι το θεατρικό είδος με το οποίο εκείνη και η ομάδα της έκαναν παραστάσεις στους δρόμους όλης της χώρας…
Η Βίλη Σωτηροπούλουdipetheserron.gr_vili_sotiropoulou_panepistimiada_2016

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Υποκριτική στις σχολές Π.Βεάκη, Ε.Χατζίκου, studio Μ. Λυμπεροπούλου, σχολές Σωματικού Θεάτρου και σκηνοθεσίας J. Lecoq και F.Gaulier και στο Παν/μιο PARIS VIII στο Παρίσι. Στο τέλος των σπουδών της συμμετείχε σε μπουφόνικες παραστάσεις στο Παρίσι και στην Αβινιόν. Τo 1990 ίδρυσε στην Ελλάδα την Θεατρική Ομάδα Μπουφόνων και είναι από τους πρώτους που ξεκίνησαν το θέατρο δρόμου στη χώρα και δραστηριοποιήθηκαν σε αυτό επι 15 χρόνια παίζοντας έργα της. Έργα της έχουν παρουσιαστεί και από άλλους θιάσους. Κάποια από αυτά εκδόθηκαν όπως το « Κάθε Δευτέρα χωρίζουμε?» (εκδόσεις Σόκκολη-Κουλεδάκη),η «Γυναίκα Λούζερ» (εκδόσεις Δωδώνη),η «Ιωάννα» ( εκδόσεις Καστανιώτη), διασκευή για παιδιά της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ, ( εκδόσεις Παπαδόπουλου).
Σαν ηθοποιός ή συγγραφέας έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες & συγγραφείς, Γ. Μιχαηλίδη, Θ. Παπαγεωργίου, Π.Μέντη, Π. Φιλιππίδη, Γ. Μόρτζο, Λ. Πρωτοψάλτη, Α. Σιμιτζή, Γ.Χρυσούλη, Θ. Εσπίριτου, Γ. Νικολαίδη, Ε. Βασιλικιώτη, Κ. Σπανού, Α. Μουτούση, Β. Σαραβάνου, Γ. Μπινιάρη, Τ. Σακελαρίου, Δ. Μπογδάνο, Α. Μυλωνάκη, Κ. Κιμούλη, Γ. Ζουγανέλη, Β. Νεμέα.
Οι μουσικοί, Χ. Θηβαίος, Λ. Μαχαιρίτσας και Σ. Δρογώσης, Δ. Ζαφειρέλλης, Σ. Δεμπόνος έχουν γράψει μουσική για στίχους στα έργα της.
Έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιασμό σε δασκάλους και νηπιαγωγούς στη σχολή εμψυχωτών θεατρικού παιχνιδιού του Θεάτρου της Ημέρας με διευθυντή τον Λάκη Κουρετζή, στο Σχολείο Παιχνιδιού της Μαντώς Κουρετζή, στη σχολή ‘’Αερόπλοιο’’ του Νίκου Καμτσή. Εχει επίσης κάνει πολλά σεμινάρια Θεάτρου προσκεκλημένη από φορείς Υπ. Πολιτισμού και Υπ. Παιδείας σε διάφορες πόλεις της χώρας. Υπήρξε υπεύθυνη για τα Θεατρικά Εργαστήρια των Δήμων Λαυρίου, Αργυρούπολης και Αλίμου αλλά και σχολείων.
Στον Δήμο Αλίμου υπήρξε η υπεύθυνη δασκάλα επι 15 χρόνια ( 1997-2012) του τμήματος εφήβων του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αλίμου.
Έχει διοργανώσει στην Ελλάδα Σεμινάριο Θεατρικού Κλόουν με τον Γάλλο δάσκαλο P. Gaulier.
Τέλος, έχει εκπαιδευτεί στη Συστημική Σκέψη και Πράξη κατά Bert Hellinger.
Απαραίτητος ο κατάλληλος ρουχισμός για σωματική άσκηση

Για εγγραφή στα Σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα : 2321054585 & 2321054268 (ώρες γραφείου)