To Top

Video

Δη.Πε.Θε Σερρών

Μeταμορφώσεις

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών μέσα στην πανδημία και με γνώμονα πως η απόσταση δεν πρέπει να νικήσει την ανάγκη μας για πολιτισμό και ποιοτική δημιουργία μέσα στο δυστοπικό τοπίο της εποχής μας μεταμορφώνει τις δράσεις του και εστιάζει στην συνέχιση της καλλιτεχνικής επικοινωνίας με το κοινό του με νέα υλικά.

Διαμορφώνει μια σειρά ψηφιακών προγραμμάτων με εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα για όλες τις ηλικίες που σαν στόχο έχουν την θεατρική επιμόρφωση, την συνέχιση της δημιουργίας, την διατήρηση της επαφής με τον πολιτισμό μέσα στις αμφίρροπες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.

Image

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ PODCAST

Tο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών δημιουργεί τα δικά του podcast με διάφορες θεματικές ενότητες τα οποία θα μπορεί κάποιος να τα ακούει από την σελίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών στο διαδίκτυο.

Δημιουργείται έτσι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον ψηφιακός χώρος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο αρχειακά και ιστορικά ή ψυχαγωγικά αλλά να αποτελέσει και αξιόλογο υλικό σε εργασίες με συναφή θέματα.

Το ποτάμι

από την συλλογή διηγημάτων του Αντώνη Σαμαράκη με τίτλο «Ζητείται ελπίς», που εκδόθηκε το 1954.

επιμέλεια – παρουσίαση: κ. Ισιδώρα Μάλαμα (φιλόλογος)

Διαδικτυακό Εργαστήρι Θεατροπαιδαγωγικών δράσεων για παιδιά.

για παιδιά Δημοτικού 6 έως 12 ετών 

Ο Αυτοκράτορας και το Αeδόνι

Ένα βιωματικό e-θεατρικό εργαστήρι από τους Hippo Theatre Group

Τα θέματα γύρω από το διαδίκτυο είναι στο προσκήνιο την πρωτόγνωρη για όλους αυτή εποχή. Όλοι πλέον χρησιμοποιούν και θα συνεχίσουν - ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας - να χρησιμοποιούν το ίντερνετ, για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, επικοινωνία, επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο η ομάδα ΗΙΡΡΟ προτείνει ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό δράμα με τίτλο “Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ Αe-ΔΟΝΙ” βασισμένο στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν “Ο αυτοκράτορας και το αηδόνι”. Το παραμύθι είναι αρκετά προφητικό για την σημερινή εποχή, αφού διαπραγματεύεται το ζήτημα της φιλίας μέσα από τη σχέση ενός μηχανικού και ενός πραγματικού αηδονιού με έναν άνθρωπο. Είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, μια αντιστοιχία με το σήμερα όσον αφορά στον χρόνο που περνάμε και την σχέση που αναπτύσσουμε με τους αληθινούς μας φίλους, αλλά και τους διαδικτυακούς μας φίλους, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το τάμπλετ, το κινητό και ο υπολογιστής.

Ερωτήματα που διερευνώνται:

- Πόσο μου αρέσει να περνάω χρόνο στο διαδίκτυο;

- Πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι;

- Πόσα και τι πράγματα μπορώ να μάθω από το ίντερνετ;

- Τι μπορώ να μάθω από τους φίλους μου;

Κατά την διάρκεια του θεατρικού εργαστηρίου θα προτρέψουμε τα παιδιά να

αξιοποιήσουνε κάποια αντικείμενα και ρούχα από το σπίτι ως σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια. Επίσης θα πρέπει να έχουν κοντά τους και ένα μπλοκ ζωγραφικής (ή λευκό χαρτί) και ένα δύο φύλλα από το τετράδιο τους, μολύβια, μαρκαδόρους ή κηρομπογιές.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δύο μήνες και θα ολοκληρωθεί σε 8 ωριαίες διαδικτυακές συναντήσεις.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 50

Διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Εργαστήρια για εφήβους

  • Studio Εφήβων

Τμήματα θεατρικής επιμόρφωσης για παιδιά Γυμνασίου - Λυκείου στα οποία διδάσκεται θεατρικό παιχνίδι, κινησιολογία, παραστασιολογία. Μέσα από έναν γόνιμο καλλιτεχνικό διάλογο με τους έμπειρους επιμορφωτές  οι νέοι εκφράζονται, δημιουργούν, προτείνουν και κατανοούν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Α. Τμήμα: Μουσικοθεατρικό εργαστήρι- Μιούζικαλ μια σύνθετη τέχνη με τον Αστέρη Πολυχρονίδη.

Β. Τμήμα: Από το κείμενο στην παράσταση. Η συναισθηματική διάσταση των λέξεων με την Χριστίνα Σωτηριάδου.

 

  • Διαδικτυακό εργαστήρι ρητορικής «Η τέχνη της αγχιμαχίας» με την Καλλίνα Μπασλή προπονήτρια της Ελληνικής ομάδας σχολικού Debate για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Τι είναι το debate; Το debate ή αγχιμαχία είναι η διαδικασία δομημένης αντιπαράθεσης, κατά την οποία δύο πλευρές επιχειρηματολογούν πάνω σε ένα θέμα. Βασίζεται στην κριτική σκέψη, το διάλογο και τη ρητορική. Έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με απλές μεθόδους διδασκαλίας και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους. Ένας καλός ομιλητής αναγνωρίζει την γλώσσα ως αξία, ως τόπο συνάντησης με τους άλλους και ως μέσο αποκάλυψης των προσωπικών του διανοημάτων και συναισθημάτων. Μέσα από τη διαδικασία του debate, οι μαθητές καλλιεργούν τις δυνατότητές τους σε ένα δυναμικό περιβάλλον. Μαθαίνουν να αναπτύσσουν και να αντικρούουν επιχειρήματα, να δομούν τον προφορικό και το γραπτό λόγο, να υποστηρίζουν τις ιδέες τους με παραδείγματα και να εξασκούν τις ρητορικές τους δεξιότητες μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών.

Κύκλος 8 διαδικτυακών συναντήσεων για εφήβους 12-14 ετών.

Εκπαιδευτικά Τμήματα Ενηλίκων

  • Ερασιτεχνική Σκηνή ενηλίκων. Η δημιουργικότητα ενάντια στον χρόνο. Με την Καλλιόπη Ευαγγελίδου.

Για περισσότερο από δέκα χρόνια η Ερασιτεχνική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών δημιουργεί παραστάσεις, εμπνέει την αγάπη προς το θέατρο, ενδυναμώνει και υποστηρίζει τους πολίτες που συμμετέχουν προσφέροντας δημιουργικές διεξόδους και χτίζοντας σταθερά συνειδητούς θεατές.

Α΄ τμήμα: «Ζητείται Ελπίς» 2020  Έτος Αντώνη Σαμαράκη.

Ο Άνθρωπος στο επίκεντρο. Σε συνεργασία με την ΕΡΑ Σερρών.

Β΄ τμήμα: «Οι Ηλίθιοι» του Νήλ Σάιμον

Γ’ τμήμα: «Το Γαϊτανάκι» της Ζώρζ Σαρή

  • Διαδικτυακά Σεμινάρια ορθοφωνίας για εκπαιδευτικούς με την Ρηνιώ Κυριαζή.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών με πάνω από 35 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, διενεργεί μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων ορθοφωνίας και τοποθέτησης φωνής που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς
Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την ενίσχυση τους κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ειδικά τώρα που λόγω της μάσκας είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν την φωνή τους με μεγαλύτερη ένταση.

Κανόνες προφοράς – εκφορά φθόγγων – εκφορά λόγου –καθαρότητα φωνής – τοποθέτηση φωνής  – ενεργοποίηση διαφράγματος – χαλάρωση – ασκήσεις αναπνοής – έκταση- όγκος-ένταση- μέταλλο φωνής – σωστή άρθρωση λόγου.

  • Εργαστήριο αρχαίου δράματος με την Χρυσή Γιάντσιου

Μια σειρά σεμιναριακών εργαστηρίων για ενήλικες αναλύει την σύγχρονη διάσταση του αρχαίου δράματος θίγοντας επίκαιρα θέματα όπως αυτά μας παραδίδονται μέσα από τις αρχαίες τραγωδίες. Η πανδημία στην αρχαία Ελληνική δραματουργία, η θέση της γυναίκας, η ύβρης και η νέμεσης εμφανίζονται στην ζωή των ανθρώπων στο διηνεκές καθιστώντας τα διδάγματα των αρχαίων ποιητών πιο επίκαιρα από ποτέ.

  • Μαθήματα κλασσικής παιδείας

Μετά από χρόνια επιτυχημένων φιλολογικών συναντήσεων ο φιλόλογος κ. Ζήσης Μητλιάνγκας επιχειρεί την διαδικτυακή συνέχιση των μαθημάτων κλασσικής παιδείας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών. Μαζί του στον συντονισμό και την παρουσίαση των θεμάτων η φιλόλογος εκπαιδευτικός κ. Ισιδώρα Μάλαμα.

Σε συνεργασία με το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, του Δήμου Σερρών και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών.

Art in action

Μουσικές στο φουαγιέ live streaming

Η επιτυχημένη δράση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών επανέρχεται διαδικτυακά με πλούσιο πρόγραμμα και με στόχο να χαρίσει στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Μουσικές βραδιές με Σερραίους Καλλιτέχνες μεταδίδονται live από το φουαγιέ των «Αστεριών» στο κανάλι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών στο you Tube.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών podcast

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών δημιουργεί τα δικά του podcast. O πολιτιστικός πλούτος των Σερρών όπως αυτός αποτυπώνεται από την διάνοια των προσωπικοτήτων που επέλεξαν την πόλη των Σερρών ως μόνιμο τόπο διαμονής. Μια ψηφιακή βιβλιοθήκη Σερραϊκής ιστορίας και πολιτισμού.

1η θεματική ενότητα : «Σερραίων Δρώμενα»

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος