To Top

Μαθήματα κλασσικής παιδείας

Μαθήματα κλασσικής παιδείας live streaming
κάθε Τετάρτη/ ώρα 7.00μ.μ.
από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube)

Μετά από χρόνια επιτυχημένων φιλολογικών συναντήσεων ο φιλόλογος
κ. Ζήσης Μητλιάνγκας επιχειρεί την διαδικτυακή συνέχιση των μαθημάτων κλασσικής παιδείας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών. Μαζί του στον συντονισμό και την παρουσίαση των θεμάτων η φιλόλογος εκπαιδευτικός κ. Ισιδώρα Μάλαμα.
Σε συνεργασία με το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, του Δήμου Σερρών και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών.

Μάθημα 1ο , Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, ώρα 7:00μ.μ.
ΘΕΜΑ: Το Δημοκρατικό Πολίτευμα:
(Γέννηση- λειτουργία – συνέπειες στα ανθρώπινα)
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος

Άποψη αρχαίων: Τα πολιτεύματα δεν κρίνονται τόσο από την θεωρητική τους θεμελίωση, όσο από τη λειτουργία τους, τα αποτελέσματα της εφαρμογής της και τη μορφή ζωής (κοινωνική – οικονομική, πολιτιστική κα ) που δημιουργούν (Δημοσθένης).
Έτσι ο εισηγητής κ. Ζ. Μητλιάγκας θα αναφερθεί, σε μια σειρά μαθημάτων, για τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες εξ’ αιτίας των οποίων γεννήθηκε η Δημοκρατία, καθώς και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μέσα στην πόλη- κράτος, τα αποτελέσματα μοναδικά επιτεύγματα του ανθρώπου σε όλες τις μορφές της ανθρώπινης δράσης , την ακμή, αλλά και την παρακμή μέσα από μαρτυρίες κείμενα κλασσικών συγγραφέων του ανθρωπινού πνεύματος. ( Θουκυδίδης , Πλάτων, Αριστοτέλης, Λυσίας, Δημοσθένης κα.)
Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τετάρτη 7.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=GyJxpz9D_WU) οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ. Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών
https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/

Ανδρονίδης Θεολόγος https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA
Κλασσική παιδεία https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw
και τηλεοπτικά

 

Μάθημα 2ο , Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020,
ώρα 7.00μ.μ.
ΘΕΜΑ: Κορυφαίοι διανοητές (Θουκυδίδης – Πλάτων – Αριστοτέλης) για την ουσία του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στο πρώτο μάθημα, 14 Οκτωβρίου 2020, αναφερθήκαμε ιστορικά, στην πολιτική οργάνωση της Αρχαίας Ελλάδας και τα στάδια αλλαγών μέχρι το Δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο υπερέχει των άλλων μορφών πολιτικής λειτουργίας, γιατί κρίθηκε από την καλύτερη μορφή ζωής και δημιουργίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στα επόμενα μαθήματα (2 έως 3) θα παρουσιάσουμε την ουσία της λειτουργίας των κοινωνιών με δημοκρατικό πολίτευμα, τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα, της ακμής και της παρακμής μέσα από κορυφαίους διανοητές της Ελληνικής και της ανθρώπινης σκέψης.

Έτσι ο Θουκυδίδης, με τον Επιτάφιο του Περικλή και με άλλα σημεία των έργων του, δείχνει ότι η Δημοκρατία φέρνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στα ανθρώπινα, διότι απελευθερώνει, ενεργοποιεί και αξιοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό μιας πολιτείας.

Ο Πλάτων απ’ την άλλη, θεωρεί το πολίτευμα, τον τρόπο δηλ. λειτουργίας μιας κοινωνίας, ως παράγοντα ανατροφής των ανθρώπων (τροφή ανθρώπων) και δείχνει ότι κάτι τέτοιο στη σωστή κατεύθυνση οδηγεί το δημοκρατικό πολίτευμα.
Ο Αριστοτέλης, τέλος, θεωρεί η Δημοκρατία είναι πολίτευμα του μέτρου ή της μεσότητας, για τα ανθρώπινα, και ότι οι υπερβολές και οι ακρότητες οδηγούν είτε σε τυραννία είτε σε δημαγωγία και λαϊκισμό, πολύ καταστροφικά και τα δύο (τυραννία και λαϊκισμός) για τη σωστή πορεία, πρόοδο και ευημερία στα ανθρώπινα.


Μάθημα 3ο , Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, ώρα 7.00μ.μ.
ΘΕΜΑ: Δημοσθένης: Άμεση Δημοκρατία - Aι των ολίγων πολιτείαι (Βασιλεία – Τυραννία – Ολιγαρχία κ.τ.λ.).

Στα επόμενα, ένα έως δύο μαθήματα, θα έρθουμε σε επαφή με τον αγώνα, τις σκέψεις και την σύγκριση του Δημοκρατικού πολιτεύματος, με τα ολιγαρχικά, από τον κορυφαίο πολιτικό – ρήτορα της Αρχαιότητας τον Δημοσθένη, ο οποίος αναδεικνύεται, με τις δημηγορίες του πολιτικός φιλόσοφος εν τοις πράγμασι.

Ο Δημοσθένης ζει στον 4ο π.Χ. αι. τον αιώνα της παρακμής της Αθήνας και κατ’ επέκταση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κίνδυνος είναι ισχυρές δυνάμεις εξουσιαστικού τύπου (βασιλεία κ.λπ.) όπου παραγκωνίζεται ο ρόλος του πολίτη, παύει να είναι ο νοικοκύρης και το αφεντικό στο σπίτι του, δηλ. στην πόλη, και στον Δήμο, κυριαρχούν οι δυνάμεις της εξουσίας του ενός ή των ολίγων και έτσι παύει το πολίτευμα να απελευθερώνει, να ενεργοποιεί και να αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, με επακόλουθο την παρακμή και την τελική πτώση της άμεσης δημοκρατίας.

Με μια σειρά κορυφαίων δημηγοριών αντιπαραθέτει την πολιτεία όπου κυρίαρχος είναι ο πολίτης – δημότης, με τις δυναστικές εξουσίες, όπου ο ελεύθερος και δημιουργικός πολίτης είναι υποχείριο του εξουσιαστή, με αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό μέχρι εξαφάνισης του υγιούς δυναμικού της κοινωνίας και την περιθωριοποίηση και την παρακμή ολόκληρης της κοινωνίας, πράγμα που διήρκησε πολλούς αιώνες.
Στο πρώτο μάθημα, 14 Οκτωβρίου 2020, αναφερθήκαμε ιστορικά, στην πολιτική οργάνωση της Αρχαίας Ελλάδας και τα στάδια αλλαγών μέχρι το Δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο υπερέχει των άλλων μορφών πολιτικής λειτουργίας, γιατί κρίθηκε από την καλύτερη μορφή ζωής και δημιουργίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.


Μάθημα 4ο , Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, ώρα 7.00 μ.μ.
ΘΕΜΑ: Η Επίδραση των επιδημιών στην Παγκόσμια Ιστορία
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Θεολόγης Ανδρονίδης, Χημικός

Τι είναι αυτό που κινεί την Ιστορία;
Κάποιοι θα πουν: οι μεγάλοι ηγέτες, άλλοι θα επιμένουν στην πάλη των τάξεων , κάποιοι άλλοι θα προτείνουν τις παραγωγικές δυνάμεις και κάποιοι θα επιμένουν στους τυχαίους παράγοντες. Ακριβώς, λοιπόν, σ’ αυτούς τους τυχαίους παράγοντες υπάρχει ένας που ενώ σπάνια τον λαμβάνουμε υπ’ όψη μας, ο ρόλος του πολλές φορές στην Ιστορία ήταν καταλυτικός. Ο παράγοντας αυτός δεν είναι άλλος από τον λοιμό, τις επιδημίες, τις μεταδοτικές ασθένειες.
H ιστορία δεν γράφεται μονάχα από μεγάλους άνδρες ή μεγάλες γυναίκες, από ηρωικούς μαχητές ή πρωτοπόρους διανοητές , από πολυμήχανους στρατηγούς ή οραματιστές πολιτικούς. Γράφεται και από κάτι μικρό και αμελητέο: από τους μικροοργανισμούς οι οποίοι αποτέλεσαν αιτία αφανισμού ολόκληρων πληθυσμών με τη μορφή επιδημιών ή πανδημιών και λειτούργησαν καταλυτικά στην κατάρρευση πολιτισμών, κοινωνικών- πολιτικών συστημάτων και στην αλλαγή οικονομικών και πολιτικών σχεδιασμών. Αν ξαναδιαβάσουμε την ιστορία θα πρέπει να την διαβάσουμε και μέσα από την αρρώστια και την υγεία καθώς και την δύναμη που φέρνει η γνώση και η τεχνολογία.
Στα επόμενα 3 μαθήματα θα παρουσιάσουμε την επίδραση των επιδημιών από την προϊστορία έως και την κατάκτηση της Αμερικής τον 16ο αιώνα.
Ο Θεολόγης Ανδρονίδης, καθηγητής χημείας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πλην της πολύτιμης παιδαγωγικής του λειτουργίας, είναι βασικός συνεργάτης στον πνευματικό μας συμπόσιο εδώ και δεκαπέντε (15) χρόνια, με εξαιρετικά ενδιαφέροντα για τον ελληνικό και πανανθρώπινο πολιτισμό, πλουτίζει και αναβαθμίζει το πνευματικό μας συμπόσιο με θέματα φιλοσοφίας, επιστήμης, τεχνικών επιτευγμάτων του ελληνικού πολιτισμού καθώς και με θέματα ιστορικά και κοινωνικά στα ανθρώπινα πράγματα.

 

Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος